Trump twittrade stöd för kontroversielle Roy Moore

1:59 min

Donald Trump fortsätter att uttrycka sitt stöd för den kontroversielle politikern Roy Moore i Alabama.

Roy Moore, som kandiderar till senaten, har anklagats för att ha antastat flera kvinnor, vissa av de minderåriga.

I en tweet i dag skriver Donald Trump att Roy Moore behövs i senaten.

"Alla demokrater röstade emot skattereformen, det visar behovet av republikanen Roy Moore" skriver Trump och tillägger att Moores stöd kommer vara viktigt bland annat för att stoppa "kriminalitet, illegal invandring" och för att få till en "mur mot Mexiko".

Roy Moore anklagas för att ha gjort sexuella närmanden mot betydligt yngre kvinnor, bland annat en 14-åring då han själv var 32 år.

En annan kvinna pekar ut honom för ett övergreppsförsök då hon var 16 år gammal. Kvinnan berättar att Moore som 30-åring ska ha tafsat på henne och tvingat ner hennes huvud i sitt skrev.

Moore nekar till anklagelserna.

President Trump, som själv anklagats för antastat flera kvinnor, har under en tid undvikit att svara på frågor kring den kontroversiella senatorskandidaten Roy Moore. Men när fyllnadsvalet nu kryper allt närmare står det klart att presidenten ställer sig bakom Alabamapolitikern.

Det verkar nästintill omöjligt att förutsäga utgången i valet, vissa undersökningar visar att Roy Moore kommer att segra, medan andra pekar mot att demokraten Doug Jones har en chans att vinna.

En seger för en demokrat i det djupt konservativa Alabama skulle först och främst innebära en skräll, men det skulle också göra Republikanernas reformarbete betydligt svårare.

I dag har Republikanerna 52 platser i senaten mot oppositionens 48, en förlust för Moore skulle krympa partiets redan ömtåliga majoritet till en enda senator.

På valdagen den 12 december får vi svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista