Byggnad
Svenska Akademien I Börshuset vid Stortorget i Gamla stan inför torsdagskvällens möte, där man ska ta ställning till hur man ska agera mot den så kallade Kulturprofilen. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Uppgifter: Kulturprofilen läckte Nobelpristagare

Flera personer vittnar om att den så kallade kulturprofilen spridit förhandsuppgifter om Nobelpristagare i litteratur, skriver Dagens Nyheter.

"Kulturprofilen" Jean-Claude Arnault, som tidigare har anklagats för flera fall av sexuella övergrepp, ska nu även läckt flera Nobelpristagare i litteratur i förväg, skriver Dagens Nyheter.

Akademiens tidigare ständige sekreterare Peter Englund säger sig vara chockad över de nya anklagelserna.

– Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, i en kommentar till uppgiften, till DN.

Arnault har starka band till Svenska Akademien och den 23 november gick Akademien ut med att de beslutat att avbryta all kontakt med den sexanklagade kulturprofilen. Detta efter att han anklagats för flera fall av sexuella övergrepp, efter att 18 kvinnor tidigare trätt fram i DN och berättat om övergreppen.

Det är nu tre av dessa kvinnor som nu kommer med nya anklagelser: Att han ska ha läckt namnen på flera Nobelpristagare i litteratur i förväg.

Vinnarna som ska ha röjts är Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005) och Patrick Modiano (2014).

Enligt tidningens källor ska kulturprofilen också ha "talat om sig själv som inblandad i priset till Jean-Marie Gustave Le Clézio år 2008".

I en intervju "P1 Morgon" 2008 sade Horace Engdahl, som då var ständig sekreterare, att han var övertygad om att det fanns en läcka som Akademien skulle sätta stopp för. Nu vill han dock inte kommentera uppgifterna, skriver Dagens Nyheter.

Ekot har sökt Peter Englund, nuvarande ständige sekreteraren Sara Danius och Arnault för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista