Man med mikrofon
Honduras sittande president Juan Orlando. Foto: AFP/TT

Valdomstolens ordförande i Honduras: Valet gick rätt till

1:25 min

I Honduras säger nu valdomstolen att sittande president Juan Orlando fick flest röster i presidentvalet för en vecka sedan. Rösträkningen har omgärdats av frågetecken och oppositionen vägrar erkänna resultatet.

Men valdomstolens ordförande hävdar att valet gått rätt till.

– I det här valet har antalet ofullständiga valsedlar varit färre än vid andra val, sade valdomstolens ordförande David Matamoros när han mötte journalisterna efter att 1000 ifrågasatta valsedlar räknats om.

Valresultatet visar att president Juan Orlando vunnit med en mycket knapp marginal – men valdomstolen vill fortfarande inte erkänna honom som segrare, eftersom ytterligare invändningar kan lämnas in fram till på onsdag.

Rösträkningen har omgärdats av frågetecken, och oppositionen vägrar erkänna resultatet.

För andra natten i rad hördes i går ett intensivt bankande och tutande i de fattiga delarna av huvudstaden Tegucigalpa.

Sedan regeringen infört ett undantagstillstånd tillåts inte längre demonstrationer på gatorna, men oppositionens presidentkandidat Salvador Nasralla har uppmanat sina anhängare att protestera ändå. Nasralla ifrågasätter valdomstolens legitimitet.

Han menar att den kontrolleras av regeringspartiet och president Juan Orlando, och kritiserar det faktum att rösträkningen avbröts i mitten av förra veckan, när oppositionen ledde med fem procent.

Datasystemet kraschade plötsligt, och när det började fungera igen så hade president Juan Orlando tagit ledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista