Psykisk ohälsa. Foto: Nina Varumo/Scanpix.
Foto: Nina Varumo/Scanpix.

Många hjärtinfarkt-patienter blir deprimerade

1:07 min

Många som drabbas av hjärtinfarkt blir deprimerade efteråt. Vilket ökar risken att drabbas av nya infarkter. Trots det är det svårt att få hjälp.

Var femte person som drabbas av hjärtinfarkt blir deprimerade efteråt. Det visar forskning från bland annat Sahlgrenska Akademin.

– Det kändes ju lugnt och bra då jag var på sjukhuset men när jag kom hem då ramlar ångesten ner förstås. Då låg jag bara hemma och grät och var jätterädd, det säger Jill Karlsson som fick en hjärtinfarkt för fem år sedan.

Hon fick problem med ångest efter sin hjärtinfarkt och är än i dag inte helt återställd.

Forskning från bland annat Sahlgrenska Akademin visar att var femte hjärtinfarktpatient blir deprimerade efter sin infarkt.

Jill Karlsson menar att hon varken fick den informationen, eller någon hjälp när hon behövde den.

Jag tänkte ju i mitt stilla sinne att jag skulle få prata om de här tankarna, känslorna, rädslan och ångesten som jag hade. Det var liksom aldrig någon som fråga en gång, säger Jill Karlsson.

Ekot har varit i kontakt med hjärtmottagningar på elva sjukhus, från Umeå universitetssjukhus i norr till Skånes universitetssjukhus i söder.

Endast två hjärtmottagningar, den på Sahlgrenska i Göteborg och den på Akademiska i Uppsala, har man en psykolog anställd för att jobba enbart med hjärtpatienter.

Roland Söderholm är hjärtspecialist på Södertälje Sjukhus, ett av sjukhusen som inte har en psykolog knuten till sin hjärtmottagning.

På Södertälje sjukhus finns kuratorer som jobbar med alla typer av patienter, men ska man få psykologisk behandling hänvisas man till primärvården.

– Det vi är bra på huruvida det har hänt något med hjärtat. Vi behandlar inte depression här, säger Roland Söderholm hjärtspecialist på Södertälje Sjukhus.

 Sara Marklund är psykolog på Akademiska sjukhusets hjärtmottagning, och hon tycker att det är anmärkningsvärt att inte fler har samma beredskap som Akademiska.

– Det är vanligare att man bara har kuratorer eller att man har någon psykologpool som sitter och jobbar konsultativt och då tänker jag att man riskerar att tappa det om man inte är en del av den dagliga verksamheten., säger Sara Marklund Akademiska sjukhusets hjärtmottagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista