Bildmontage av Storbritanniens premiärminister Theresa May och en butiksskylt med brittisk flagga.
Foto: Seth Wenig/AP/TT, Matt Dunham/AP/TT.

May pressas från flera fronter om brexit

Försöker hitta en lösning till EU-toppmötet i nästa vecka
2:12 min

Efter misslyckande i brexitförhandlingarna fortsätter nu den brittiske premiärministern Theresa May att försöka hitta en lösning till EU-toppmötet i nästa vecka.

Optimismen som präglade stora delar av gårdagens förhandlingar är nu som bortblåst.

Tio ledamöter i det brittiska parlamentet är hennes svåraste motståndare för stunden.

Premiärminister Theresa May har haft många skäl att ångra att hon utlyste val i somras och tappade majoriteten i parlamentet.

I går tvingades hon förstöra feststämningen i Bryssel efter att ha talat med det lilla nordirländska partiet DUP:s ledare Arlene Foster, som stoppade överenskommelsen om gränsen till Irland.

DUP har ungefär 1,5 procent av rösterna i parlamentet, men det räcker för att fälla Mays sköra regering.

May var nära i går att skaka hand med EU-topparna och bestämma att Nordirland ska få en speciallösning som gör att det inte blir några gränskontroller mot Irland. Men då ringde hennes telefon.

 – Vi lämnar tillsammans, säger DUP-ledamoten Jim Shannon till BBC.

DUP vill ha samma relation till EU för Nordirland som för Storbritannien, annars finns en risk att landsdelarna separeras.

På andra sidan i förhandlingarna är det Irland som bestämmer. Inte heller där finns någon vilja till kompromiss. I går sade premiärministern Leo Varadkar att det fortfarande finns tid kvar till den 14 december, men att inget förslag från britterna som gör att det blir gränskontroller accepteras.

Det råder stor förvirring om vilka alternativ Theresa May nu har. Ska hon köra över DUP och riskera en regeringskris, eller lämna förhandlingsbordet utan ett avtal eller kanske satsa på en norsk lösning så att gränsen mot EU blir mjuk för hela Storbritannien.

Kanske är det bara en kreativ penna som behövs för att ändra några ord i texten från igår.

Senast nästa vecka vet vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".