Ulf Kristersson och Fredrik Furtenbach
Ulf Kristersson och Fredrik Furtenbach. Foto: TT/SR

Stort intresse för SCB:s partisympatimätning

5:25 min

I dag presenteras SCB:s stora partisympatimätning.

– Det blir intressant att se vad som händer med Moderaterna och vilka partier som går ned nu när M har börjat återhämta sig, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Ekot sänder direkt på webben när resultaten presenteras med start 9.27.

Flera nyligen kommersiella mätningar har visat på en uppgång för Moderaterna men SCB:s mätning, som publiceras två gånger per år, är den tyngsta mätningen, säger Fredrik Furtenbach.

– Den stora grejen blir hur det går för Moderaterna. Den andra grejen är ju att nu när M har börjat återhämta sig så tar man väljare från SD och Centern, så det är troligt att SD och C går ner, säger han.

I den senaste Novusmätningen för knappt en vecka sedan såg det dock ut som om vändningen uppåt stannat av. Partiet fick 19,0 procent. SCB-mätningen väntas också att visa hur mycket Sverigedemokraterna backat med på sistone. I majmätningen var de näst största parti.

I den första delen som kommer i dag redovisas valresultatet, om det vore val i dag. I den andra, som redovisas senare i veckan, redovisas partisympatier, utan hänsyn till om man avser att rösta eller inte. De siffrorna är också nedbrutna på bland annat åldersgrupper, utbildning och yrkesgrupper.

Femtusen svenskar har frågats om vilket parti de skulle rösta på om valet hölls i dag. 

Det nya med mätningen i dag är att SCB för första gången gör geografiska nedbrytningar av den första mätningen. Nedbrytningen sker på åtta regioner i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista