Marti Farrero, politisk analytiker på Catalunya radio. Foto: Joan Marí.
1 av 2
Marti Farrero, politisk analytiker på Catalunya radio. Foto: Joan Marí.
Carles Puigdemont på en skärm framför åskådare
2 av 2
Carles Puigdemont kunde bara delta via en videoskärm, eftersom han befinner sig i exil i Bryssel. Foto: Manu Fernandez/AP Photo

Valkampanjen i Katalonien är i gång

2:18 min

Valkampanjen inför nyvalet i Katalonien den 21 december har startat. Det är ett annorlunda val på många sätt – inte minst eftersom flera kandidater i valet är frihetsberövade och en befinner sig i exil.

Att ingen av de båda huvudkandidaterna på självständighetssidan i valet kan delta i valkampanjen är bara en nackdel för dem. Det säger Marti Farrero, politisk analytiker på den katalansktalande radiostationen Catalunya Radio i Barcelona.

När partierna vid midnatt presenterade sina kandidater och slogans inför valet så kunde högerpolitikern Carles Puigdemont, som toppar sin lista, bara delta via en videoskärm från exilen i Bryssel. Men Oriol Junqueras som toppar listan för Socialistiska Esquerra kan inte delta i kampanjen alls. Han är fortsatt frihetsberövad.

Ändå är det hans parti, som är för självständighet, och liberala Ciudadanos, som är emot självständighet, som ligger i topp enligt opinionsmätningarna.

Valet handlar inte formellt om självständighet, ändå är det så det uppfattas. Marti Farrero menar att valet den 21 december kommer att bli som en andra omgång av omröstningen om självständighet som hölls den första oktober.

Men den här gången bör resultatet respekteras, eftersom nyvalet är den spanska regeringens beslut, efter det katalanska parlamentet och regeringens självständighetsförklaring.

Valdeltagandet väntas bli högt och kan bli avgörande. Liberala Ciudadanos tycks kunna samla många av dem som vanligen låter bli att rösta. Frågan är om katalanerna följer deras valparoll "Ara si Votarem" – "Nu röstar vi". Eller om de lyssnar på Esquerras slogan,"Demokratin segrar alltid" eller "Junts per Catalunyas", "Puigdemont är vår president".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista