Stefan Löfven och Ulf Kristersson
Foto: TT

SCB: MP under spärren, SD backar

Idag presenterade SCB sin stora partisympatiundersökning.

Kristdemokraterna och Miljöpartiet åker ur riksdagen och Sverigedemokraterna sjunker till nivån före flyktingkrisen.

Moderaterna ökar men alliansen ligger fortfarande under de rödgröna.

Över 4.700 personer svarade i november på SCB:s frågor om politiska preferenser. Om det var val idag skulle riksdagen bli två partier mindre, både Kristdemokraterna och Miljöpartiet skulle åka ur.

KD har legat under riksdagsspärren de senaste tre åren, annat är det för MP, som idag får 3,8 procent.

– Det är partiets lägsta siffra på 15 år, det är en kalldusch för dem, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. Skillnaden mellan MP och KD är inte statistiskt säkerställd, så illa ställt är det för de gröna, säger han.

Partisekreteraren Amanda Lind betecknar siffran som tråkig.

– Den kanske bror på att det är svårt att komma fram när man är ett mindre parti i en regering. Vi känner att vi har en stark höst bakom oss, bland annat med flera klimatsatsningar. Vi får jobba ännu mer för att komma ut med våra gröna värderingar, säger Lind.

Kd:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson tror att partiets låga siffra, 3,1 procent, beror på att väljarna inte sett partiet.

– Vi vill ha fler väljare och jag tror att det finns fler väljare som gillar vår politik. Jag är bekymrad, ja, det är därför vi håller på ett intensivt arbete i partiet, säger hon.

I dagens mätning har även Liberalerna närmat sig fyraprocentsspärren, partiet har sen i maj gått ner från 5 till 4,2 procent.

– Det är lite överraskande, det har inte andra mätningar visat. Den här siffran åter aktualiserar Liberalernas problem och med tanke på felmarginalen så kan det vara så att L ligger under fyraprocentsgränsen, säger Fredrik Furtenbach.

Även Centerpartiet backar jämfört med mätningen i maj, från 11,3 till 9,5 procent. Partiets stora uppgång i maj har förklarats med att många liberalt sinnade moderatväljare gick över till Centern när Moderaterna öppnade för samtal med SD.

Ytterligare en förlorare i stora SCB:n är Sverigesdemokraterna som går tillbaka till nivåerna före hösten 2015, då den stora flyktingströmmen fick regeringen att så gott som stänga gränsen för flyktinginvandringen.

– Det här är den stora skrällen, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg. Trots att 14,8 procent är två procentenheter över valresultatet så har förväntningarna varit andra, säger han.

Det stora regeringspartiet Socialdemokraterna kan jubla idag, partiet ökar något sen förra mätningen, från 31,1 till 32,6 procent, högsta siffran på två och ett halvt år.

– Det här är en framgång för regeringen, även om vi har mycket kvar att göra, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Hon tror att de svenska socialdemokraterna är på väg att göra något unikt i dagens Europa, att bli omvalda. Vi har haft ekonomiskt utrymme och använt det för att stärka välfärden, säger hon.

Hur ser du på att ni tar röster även från Sverigedemokraterna?

– Vi har för länge tagit för lätt på integrationsutmaningarna. Nu har vi har skapat ordning och reda, det har varit nödvändigt, säger Rådström Baastad.

Vänsterpartiet går i denna mätning upp från 6,3 till till sju procent och det glädjer partisekreteraren Aron Etzler.

– Partiet har tidigare hamnat lägre i SCB än i andra mätningar, men SCB närmar nu sig de andra, säger han.

Sett till blocken så leder de tre rödgröna partierna fortfarande över de fyra i alliansen, med 43,4 mot 39,2 procent.

– Normalt sett får en regering högre siffror ju närmare valet, så att det här är inget bra resultat för den borgerliga alliansen, som måste räkna med ökat stöd för S-MP nästa år, säger Fredrik Furtenbach.

 

SCB november 2017 (maj 2017)

 

Centerpartiet 9,5 (11,3)

Liberalerna 4,2 (5,0)

Moderaterna 22,2 (18,1)

Kristdemokraterna 3,1 (3,2)

 

Socialdemokraterna 32,6 (31,1)

Vänsterpartiet 7,0 (6,3)

Miljöpartiet 3,8 (4,5)

 

Sverigedemokraterna 14,8 (18,4)

 

Övriga 2,6 (2,2)

 

Rödgröna blocket 43,4 (41,9) 

Alliansen 39,2 (37,6) 

SD 14,8 (18,4)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista