Arkivbild. Petro Porosjenko och Micheil Saakasjvili
Arkivbild. Petro Porosjenko och Micheil Saakasjvili Foto: TT/AP/Claudio Bresciani/Shakh Aivazov

Georgisk ex-president gripen i Kiev

1:13 min

Den tidigare presidenten i Georgien Micheil Saakasjvili, som nu har sin politiska aktivitet i Ukraina, greps imorse under stor kalabalik av maskerade soldater i huvudstaden Kiev. Enligt Reuters fritogs han senare av anhängare som omringade polisbilen.

Det var kaotiska och våldsamma scener runt det hus i centrala Kiev där Saakasjvili bor. Tidigt på morgonen kom agenter från den ukrainska säkerhetstjänsten dit för att, som man sa först, genomföra en husrannsakan i hans lägenhet men sedan visade det sig att man skulle gripa Saakasjvili.

Framför huset samlades hundratals anhängare till honom och ett tag framträdde Sakasjvili från taket på huset och han anklagade president Porosjenko för att vara en förrädare och tjuv. När Sakasjvili sedan fördes till en väntande minibuss försökte anhängarna blockera gripandet och när minibussen sedan skulle åka iväg stoppades den av en stor folkmassa.

Enligt den ukrainske riksåklagaren har Sakasjvili gripits för att han ska ha, som det heter, konspirerat med ukrainska affärsmän och den ryska säkerhetstjänsten för att störta Porosjenko. Saakasjvili var tidigare president i Georgien men en tid efter att han avgått flyttade han till Ukraina där han utsågs till guvernör i storstaden Odessa.

Vid den tidpunkten vara han nära allierad med Porosjenko men ganska snart växte motsättningarna dem emellan. Saakasjvili anklagade Porosjenko för att vara korrumperad och det slutade med att han avsattes som guvernör.

I somras berövades han också sitt ukrainska medborgarskap och tanken var att han skulle förbli i landsflykt. Men Saakasjvili återvände och med hjälp av anhängare passerade han in genom en gränsövergång från Polen. Senast i helgen organiserade han en stor demonstration i Kiev mot president Porosjenko.

Enligt de senaste uppgifterna lyckades anhängarna slita ut Saakasjvili ur polisbussen på gatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista