Bussolycka
Foto: Niklas Luks

Allvarlig olycka i Linköping – skolbuss har kört in i bro

2:39 min

En dubbeldäckarbuss har kört in i en järnvägsbro i centrala Linköping, uppger polisen.

– En allvarlig olycka inträffade mellan stadsdelarna Skäggetorp och Barhäll. Sju vuxna och 51 barn fanns ombord på bussen. Två har förts till sjukhus med ambulans, berättar Ulf Asplund, på Östra Götalands räddningstjänst för Ekot.

Inga barn ska vara skadade men alla som var ombord kommer att skjutsas till universitetssjukhuset i Linköping eftersom många av barnen som var chockade.

Polisen har inlett en förundersökning om grov vårdslöshet i trafik, men brottsrubriceringen kan komma att ändras.

– Det är för att kartlägga vad som egentligen har inträffat. Vi gör intervjuer med de inblandade och vittnen, men kollar också på faktorer som väderläget, säger Fredrik Kliman, polisens kommunikatör till TT.

Barnen, som går i förskoleklass på Rosendalsskolan, åkte med bussen efter att ha varit på en julkonsert under förmiddagen. Samtliga anhöriga till barnen och de vuxna har kontaktats av kommunen, rapporterar P4 Östergötland.

Både bussen och föraren tillhörde Stångåbuss. Företagets vd, Hans Bäck, säger till SVT Öst att de tror att olyckan beror på den mänskliga faktorn.

– Ja, rent tekniskt sett så har man väl inte kunnat konstatera något fel på bussen och den vägen är ingen som vi normalt åker så jag menar väl att det är den mänskliga faktorn, säger Hans Bäck.

Företaget går igenom vad de har gjort så att de inte missar något i ledningsgruppen.

– Med facit i hand så är det viktigaste att det gick så bra som det gick, det kan man väl i efterhand vara lycklig över, säger Hans Bäck.

Till P4 Östergötland säger han att fordonet har testas och att föraren har gjort ett utandningsprov.

– Föraren får lite krishjälp för närvarande. Det har även hållits förhör av polisen. Han är ju mer eller mindre i chocktillstånd.

All tågtrafik förbi Linköping stoppades, men fick senare klartecken av Trafikverket att köra förbi bron med reducerad hastighet, berättar SJ:s pressjour. Fjärrtågen på sträckorna Stockholm - Malmö, Linköping - Västerås - Gävle samt Östgötapendeln och Kustpilen påverkades av förseningar.

Bussen ska ha fastnat i fundamentet till en järnvägsbro. Räddningstjänsten var på plats med fem enheter. Även tio ambulanser och ett antal polisenheter var på plats.

Universitetssjukhuset kunde under eftermiddagen berätta att majoriteten av de införda vid en första bedömning verkade ha mindre skador. Dock är det fortfarande oklart skadeläge vad gäller de två som fördes in till sjukhuset med ambulans från olycksplatsen.

Det har inträffat liknande olyckor tidigare vid just den bron, med fordon som är för höga för att passera, men det är ovanligt att en buss med personer ombord är inblandade, enligt Fredrik Kliman, kommunikatör hos polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista