Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson
Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson-. Foto: TT

M upp och SD ner - stora svängningar i SCB

2:50 min

Moderaterna ökar stort och får 22,2 procent och Miljöpartiet skulle inte komma in i riksdagen om det vore val idag. Det visar SCB:s stora partisympatimätning som presenterades idag.

 Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är nöjd.

– Vi är glada naturligtvis. Vi har haft en bra höst, och det bekräftas i den här undersökningen, och samtidigt inser vi också att förtjäna människors förtroende, det är ett långsiktigt och hårt arbete, och vi kommer att behöva all tid under nästa år också för att stå som segrare på valdagen, nästa höst.

Och vad är förklaringen, är det sakfrågebetoningar eller är det partiledaren, eller är det en kombination?

Ja, det är nog flera olika faktorer. Det råder väl ingen tvekan om att Ulf Kristersson har fått ett varmt mottagande som partiledare, men vi har nog allmänt samlat ihop oss efter en ganska stökig tid i Moderaterna, och fått en chans att prata politik och den vet vi att många människor uppskattar, säger Gunnar Strömmer.

 Mätningen från SCB har gjorts mellan slutet av oktober och slutet av november, strax efter att Moderaterna bytt ut Anna Kinberg Batra mot Ulf Kristersson. Partiet som får 22,2 procent ökar med 4,1 procentenheter jämfört med senaste mätningen i maj. Partiet tar röster från framför allt Sverigedemoraterna men också från Centerpartiet och Liberalerna.

Sverigedemokraterna som gått lite upp och ner sen toppresultatet i november 2015 backar nu förhållandevis stort, från 18,4 procent i maj till 14,8 procent i dag. Partisekreterare Rickard Jomshof:

– Jag är helt övertygad om att det primärt beror på att Moderaterna har bytt partiledare, och att Moderaterna har närmat sig Sverigedemokraterna i väldigt många frågor, säger han.

En annan skräll i den här SCB-mätningen är Miljöpartiet som hamnar på 3,8 procent, partiets sämsta resultat i SCB-mätningen sedan 2002, och miljöpartisterna skulle alltså inte komma in i riksdagen om det vore val idag. Partisekreterare Amanda Lind är besviken, och bedömer att det har kostat att sitta regeringen.

– Ett mindre parti i en regeringsställning kanske har svårare att komma fram med vad som är våra prioriteringar, att se vilka våra genomslag är. Det får vi bli bättre på, säger hon.

Men för det andra regeringspartiet, Socialdemokraterna, går det bättre med en liten säkerställd uppgång till 32,6 procent.  

– Det är klart att jag ser det som en framgång för Stefan Löfven och regeringens arbete med att stärka den svenska modellen. Men jag kan också konstatera att vi har mycket kvar att göra de här tio månaderna, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Vänsterpartiet ökar något, och får 7,0 procent medan Centerpartiet som haft en framgångsvåg nu backar till 9.5 procent. Likaså backar Liberalerna som nu ligger nära riksdagsspärren med 4,2 procent. Kristdemokraterna ligger i princip still. Partiet får 3,1 procent.

Trots de stora förändringarna mellan partierna har det rödgröna blocket med 43.4 procent, en fortsatt ledning över det borgerliga blocket, som får 39.0 procent, en ledning som är statistiskt säkerställd.

Med det här resultat så har båda blocken problem inför valet med såväl Miljöpartiet som Kristdemokraterna under spärren och Liberalerna med sitt sämsta resultat sedan 1999, farligt nära spärren. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer:

– Ja, det finns inga genvägar.  Det gäller att formulera och föra fram en politik som männikosr tycker är relevant och angelägen, och sen en insikt om att det där förtroendet, den där insikten, det tar tid att bygga upp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista