Två män
Foto: Sveriges Radio / TT

SD förlorar på optimism

5:35 min

Det kan bli svårt för Sverigedemokraterna att hantera sina anhängares besvikelse efter valet 2018. Internationella exempel visar att högerpopulistiska partier kan framstå som förlorare även när de går framåt, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg efter dagens partisympatiundersökning.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Det hjälpte inte Marine Le Pen att hennes Nationella Front gjorde sitt bästa presidentval, hon nådde ändå inte de höga förväntningarna och nu är hennes parti i kris och splittring. Inte heller hjälpte det Nederländernas antimuslimske Geert Wilders att han gick fram. Omvärlden såg ändå resultatet som ett nederlag för Wilders.

Jimmie Åkesson står inför en liknande utmaning. Med dagens siffra från SCB, neråt från 18,4 procent i maj till 14,8 procent nu, ligger partiet fortfarande en bra bit över sitt redan höga valresultat från 2014. Men förväntningarna från Sverigedemokraternas anhängare har varit så mycket högre och därför väntar ändå besvikelse runt hörnet.

Det finns flera orsaker till att Åkessons parti backar.

Det sägs ofta att Moderaterna tar tillbaka väljare genom att kopiera SD:s politik. Det kan förstås var en faktor. Å andra sidan tappade M kraftigt till invandringsliberala Centern när de i januari närmade sig Sverigedemokraterna och började tala om att luta sig på Åkesson för att regera Sverige. Och vann inget från SD. 

Därför verkar det troligare att det handlar om vilken tyngd väljarna tillmäter SD:s paradfråga. Invandringspolitiken ligger inte längre som ett tätt filter över all politisk debatt. Också andra politikområden, som sjukvård och skola har återtagit sina positioner som tunga faktorer när väljarna sovrar bland partierna.

Och, kanske viktigare, stämningen i landet har blivit mer optimistisk. Partier av Sverigedemokraternas typ livnär sig på en pessimistisk bild av vart samhället är på väg. Det räcker att ta en titt på Jimmie Åkessons nya valfilm för att förstå vilken betydelse partiet tillmäter pessimismen som röstmagnet. Filmen framställer Sverige i ett mörkt kaos orsakat av invandring.

Samtidigt börjar det sjunka in hos väljarna att ekonomin går bra. Trots dystra förutsägelser om att flyktingkostnader skulle välta kommunerna och drabba pensionärer och skolbarn har regeringen istället haft råd att spä på utgifterna. Senaste budgeten lägger nya miljarder till skolan, sjukvården, barnfamiljerna och pensionärerna. Oavsett om lyftet beror på regeringens politik eller bara den internationella konjunkturen bidrar satsningarna till en ökad framtidstro.

Vid sidan om ekonomin finns frågorna om de kriminella gängen och skjutningar i socioekonomiskt svaga områden. Men konkurrensen om väljarna hårdnar för varje dag i kriminalpolitiken. Både regering och allians presenterar det ena straffskärpningsförslaget efter det andra.

Trots ansvar för makten går Socialdemokraterna och Vänsterpartiet framåt. Men det hjälper inte regeringen att de rödgröna behåller sitt försprång mot alliansen. Skulle dagens SCB-siffror bli valresultat 2018 tvingas den ändå avgå. Då vidtar en oviss förhandling om vilka partier som ska regera Sverige.

Men regeringsfrågan kan också avgöras av spärregeln. Sverige har just nu tre partier i kris; Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Skulle ett eller flera av dom landa under fyra procent kastas förutsättningarna om. 2018 kan komma att bli överraskningarnas och besvikelsernas val.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista