Micheil Saakasjvili håller ett tal under 2013. Foto: Shakh Aivazov/AP/TT.
Micheil Saakasjvili håller ett tal under 2013. Foto: Shakh Aivazov/AP/TT.

Georgisk ex-president greps

1:49 min

Den tidigare presidenten i Georgien Micheil Saakasjvili, som nu har sin politiska aktivitet i Ukraina, greps i morse under stor kalabalik av maskerade soldater i huvudstaden Kiev. Efter flera timmar lyckades Saakasjvilis anhängare befria honom ur den polisbuss där han satt.

Ingripandet mot Saakasjvili är ett led i den allt bittrare maktkampen mellan honom och den ukrainska presidenten Petro Porosjenko.

Det var kaotiska och våldsamma scener runt det hus i centrala Kiev där Saakasjvili bor. Framför samlades hundratals anhängare till honom och ett tag framträdde Sakasjvili från taket på huset och han anklagade president Porosjenko för att vara en förrädare och tjuv. Där greps han av polisens insatsstyrka.

När han sedan fördes till en väntande minibuss försökte anhängarna blockera gripandet och när minibussen sedan skulle åka iväg stoppades den av en stor folkmassa. Bussen satt fast i flera timmar, omringad av Sdaakasjvilis anhängare och kravallpolis som tillgrep tårgås.

Till slut lyckades folkmassan befria Saakasjvili genom att dra ut honom ur bussen och med Saakascjvili i ledningen tågade de mot parlamentet med krav på president Porosjenkos avgång. Enligt den ukrainske riksåklagaren skulle Sakasjvili gripas för att han ska ha, som det heter, konspirerat med ukrainska affärsmän och den ryska säkerhetstjänsten för att störta Porosjenko.

Saakasjvili var tidigare president i Georgien men en tid efter att han avgått flyttade han till Ukraina där han utsågs till guvernör i storstaden Odessa. Vid den tidpunkten vara han nära allierad med Porosjenko men ganska snart växte motsättningarna dem emellan.

Saakasjvili anklagade Porosjenko för att vara korrumperad och det slutade med att han avsattes som guvernör. I somras berövades han också sitt ukrainska medborgarskap och tanken var att han skulle förbli utomlands i landsflykt. Men Saakasjvili återvände och med hjälp av anhängare passerade han in genom en gränsövergång från Polen. Senast i helgen organiserade han en stor demonstration i Kiev mot president Porosjenko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista