Theresa May
Theresa May Foto: Matt Dunham/TT

Svårare än väntat att genomföra Brexit

1:36 min

I London försöker den brittiska regeringen i dag att övertala sitt systerparti DUP att gå med på den överenskommelse med EU som var nära att slås fast igår. Men regeringen har inte bara nordirländska DUP emot sig. Ledare i alla landsändar har visat sitt missnöje det senaste dygnet.

Åtta månader har gått sedan Storbritannien begärde utträde ur EU och ännu är förhandlingarna inte ens förbi första fasen. Det var svårare än den brittiska regeringen hade trott på förhand att få till en Brexit. Det hade varit svårt för vilket land som helst men Storbritannien har alla odds emot sig.

Inte nog med att systerpartiet DUP vägrar att tillåta en speciallösning för Nordirland, förslaget har dessutom väckt förhoppningar i alla andra delar av Storbritannien. Framför allt i Skottland. I går var förestministern i den skotska regionala regeringen snabbt ute och sade att om Nordirland får fortsätta att ha en nära relation med EU så borde Skottland också få det.

I Skottland röstade över 60 procent av befolkningen mot en Brexit. Snabbt följde Londons borgmästare Sadiq Khan efter med samma argument. Till och med från Wales, som röstade för en Brexit, kom ett uttalande om att de också vill ha samma behandling.

Premiärminister Theresa May har nu som högsta prioritet att få stödpartiet DUP att gå med på en speciallösning för Nordirland. En nog så svår uppgift att hinna med före EU:s toppmöte den 14 december. Sedan får hon ta tag i nästa problem. I Skottland finns en stark vilja i den regionala regeringen och bland en del av befolkningen att bli självständigt från Storbritannien efter en Brexit. Den viljan riskerar att växa om inte skottarna får samma möjlighet som Nordirland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista