Explosion i Jemen.
Explosion i Jemen. Ali Abdullah Saleh. Foto: TT

Hårda strider i Jemen – FN vädjar för döva öron

Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström: Behovet av hjälp är enormt
2:00 min

I Jemen har flygattackerna mot huvudstaden Sanaa intensifierats.

Samtidigt har flera anhängare till den dödade expresidenten Ali Abdullah Saleh gett upp och lagt ner sina vapen.

I gryningstimmarna skakades återigen huvudstaden Sanaa av kraftiga flygattacker. Den här gången riktade de Saudiarabiska bombflygen in sig på det tätbefolkade området nära presidentpalatset.

FN:s vädjan om ett tillfälligt stopp i striderna har gått obemärkt förbi trots att behovet av hjälp är enormt.

Den senaste veckan har minst 250 människor dödats i striderna- också nu har gatustrider förekommit mellan de Iranstödda Houthistyrkorna och grupper lojala med den dödade expresidenten Ali Abdulla Saleh. Men gatustriderna har inte varit lika intensiva.

När Saleh i går dödades på flykt från huvudstaden valde många av hans anhängare att lämna ifrån sig sina vapen, överlämna sig själva till Houthirebellerna och överge sina positioneri Sanaa.

Saleh som var i allians med Houthirebellerna bröt nyligen alliansen och hans anhängare utlovades amnesti av regeringen. Själv ville han förhandla med Saudiarabien.

Salehs son har svurit på att hämnas sin far, som dödades igår när Houthirebellerna attackerade hans konvoj med raketgevär, men frågan är om sonen kan uppbåda samma stridsmoral som sin far.

Houthirebellerna har gripit tillfället och utökat sin kontroll över huvudstaden.

Arabförbundet fördömer dödandet av Saleh och stämplar Houthirebellerna som en terroristorganisation. Förbundet fruktar att Salehs död riskerar att utlösa vad man kallar en explosion i det jemenitiska säkerhetsläget.

Medan Saudiarabien flygbombar Houthirebellernas fästen och stödjer regeringsarmén får rebellerna stöd av Iran. Den iranske presidenten varnade idag indirekt Saudiarabien och sa att alla som attackerar Jemen kommer att få ångra sina handlingar.

Jemen har blivit det blodiga slagfältet för regionens fiender och stormakter, här slåss de via ombud och hundratusentals civila offras med svält, törst, kolera och död som följd i ett cyniskt, hänsynslöst maktspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".