Var tredje julklapp väntas köpas på nätet i år.
Var tredje julklapp väntas köpas på nätet i år. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Så ska paketkaos undvikas inför jul

"Hemleveranser på kvällstid blir standard".
1:47 min

E-handeln väntas inför jul öka och i år kommer svenskarna köpa var tredje julklapp på nätet, enligt en prognos från Postnord. Och för att slippa paketkaos hos ombuden tvingas transportbolagen vässa sina leveransmetoder.

Konkurrensen mellan e-handlare ökar och allt fler erbjuder leveranser hem till dörren och leverans redan samma dag som varan beställs.

Det här sätts särskilt på prov inför julhelgen då svenskarna väntas köpa klappar på nätet för 6 miljarder kronor, en ökning med 14 procent jämfört med i fjol.

Potsnord har redan stött på svårigheter med leveranser och paketkaos hos ombud efter readagen Black Friday. Detta trots att man har utökat antalet ombud sedan förra året.

Enligt Arne Andersson som är ansvarig för e-handel på Postnord arbetar man också med en rad andra åtgärder.

– Det är framförallt två saker som jag tror kommer att hjälpa till väldigt mycket i år. Dels att vi har satt som standard lördagsleveranser till ombud i Stockholm Göteborg och Malmö och det är ju där de stora volymerna är. Och dels har vi ändrat så att det är det standard med kvällsleveranser.

Särskilda leveransrum för paket i flerfamiljshus, boxar med digitala lås som placeras i villaträdgårdar och leverans i bilar är några andra saker som transportbolagen testat under året som gått.

Men de nya lösningarna är fortfarande i sin linda och hur det går med leveranserna av årets digitala klappar återstår att se.
Arne Andersson är, trots den senaste veckans problem, inte orolig.

– En utmaning det kommer det att bli både för handlarna och för oss så det gäller verkligen att stå på tå. Men jag känner mig ganska lugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".