Oljerigg i Edvard Grieg-fältet på Nordsjön.
1 av 2
Oljerigg i Edvard Grieg-fältet på Nordsjön. Foto: Hakon Mosvold Larsen/TT
Terje Søviknes till höger.
2 av 2
Terje Søviknes till höger. Foto: Andy Wong

Norge presenterar stora oljesatsningen i Arktis

"Projektet kommer ge stora värden"
1:54 min

I Norge väntas oljeindustrin i december presentera investeringar på totalt runt 100 miljarder kronor. I dag gick ridån upp för den största enskilda satsningen; utbyggnaden av Johan Castberg-fältet i Arktis.

Norges olje- och energiminister, Terje Søviknes, välkomnade storsatsningen vid en presskonferens i Hammerfest på måndagen.

– Projektet kommer ge stora värden för det gemensamma, och är särskilt viktig för utvecklingen för petroleumnäringen i norr.

Den första oljan vid Johan Castberg-fältet i Barents Hav är tänkt att pumpas upp 2022.

Minister Søviknes har nu tagit emot en plan för utbyggnad och drift som är värd totalt 49 miljarder norska kronor. Före jul väntas oljebolag presentera ytterligare sex liknande planer, för mindre fält i Norge. Totalt handlar det om investeringar på runt 100 miljarder.

När oljekrisen slog till 2014 hamnade Johan Castberg-projektet i frysboxen. Det var för dyrt, det krävde ett oljepris på 80 dollar per fat för att bli lönsamt. Sedan dess har dock tre oljebolag med Statoil i spetsen lyckats banta bort runt hälften av kostnaderna. Nu ligger break even-priset på 35 dollar per fat olja.

En del av besparingen handlar om att göra elförsörjningen vid Johan Castberg mindre klimatvänlig. Enligt norska tv:n NRK väntas det nya oljefältet leda till utsläpp av 270.000 ton koldioxid per år, vilket får miljöorganisationer att rasa.

Två miljöorganisationer har nyligen stridit i domstol mot norska statens oljepolitik, och i förra veckan uttryckte Sveriges regering oro över Norges oljeverksamhet i Arktis.

Idag kom också tecken på att oljebolagens intresse kanske mattas av när det gäller att leta efter olja och gas i nordnorska hav. Det är nu klart att elva bolag har ansökt om att få delta i statens kommande utlysning av nya oljelicenser. Vid en liknande runda 2015 var det 26 oljebolag som ansökte, nu alltså mindre än hälften så många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".