EU svartlistar 17 skatteparadis

1:17 min

EU:s finansministrar enades idag om att sätta upp 17 länder på EU:s svarta lista över skatteparadis.

Det här är en stor framgång i kampen mot skatteflykt, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

– Det var en väldig uppslutning på mötet och det här kommer ju verkligen att minska möjligheterna för rika privatpersoner och företag att smita från skatten, säger Magdalena Andersson.

Inför hotet att hamna på svarta listan hade flera länder backat och lovat att andra sin skattelagstiftning. Och nu är det alltså bara 17 länder som pekas ut som skatteparadis, bland dem Sydkorea, Namibia, Tunisien och Förenade Arabemiraten.

47 länder som låg i farozonen fördes istället upp på en grå lista över länder som lovat ändra sina skatteregler. Och åtta länder som drabbats av orkaner fick uppskov och ska bedömas i början av nästa år.

EU-länderna uppmanas nu att sätta press på de svartlistade länderna. Men EU-kommissionen hade velat gå betydligt längre och se ekonomiska sanktioner. Det måste få konsekvenser om man missköter sig, sa skattekommissionär Pierre Moscovici i en kommentar.

Men den frågan ska nu tas upp vid en senare tillfälle.

Vad Sverige tycker är oklart – finanministyer Magdalena Andersson vill idag inte precisera vilka åtgärder som den svenskla regeringen kan ställa sig bakom.

– Det är en diskussion som jag ser fram emot. Jag kan absolut tänka mig ytterligare åtgärder mot de här länderna.

Vad skulle det vara för åtgärder?

– Det är precis det vi ska diskutera nu, och där kan man diskutera på skatteområdet men naturligtvis också på andra områden, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista