Pressträff med anledning av Nobelveckan.
Pressträff hölls på Nobelmuseet i Stockholm. Foto: Isabella Ahmadi/Sveriges radio

Nobelveckan inleds i skuggan av Svenska akademiens stormar

2:03 min

Nobelveckan inleds med uppladdning inför söndagens bankett. Men de stormiga turerna kring Svenska akademin kastar en skugga över feststämningen.

Nobelveckan drar igång på onsdagen och på schemat står föreläsningar, konserter och olika besök. Pristagarna har anlänt till Stockholm och det råder febril aktivitet med förberedelserna inför banketten på söndag.

Menyn är i vanlig ordning hemlig, men kocken Tom Sjöstedt kan avslöja att förrätten blir helvegetarisk.

– Det känns som att det ligger i tiden och nu har man chansen att sätta grönsaker på kartan, visa att det går att laga till väldigt många och göra en hög gastronomisk vinkling på det, kocken Tom Sjöstedt, som till vardags driver restaurang Lilla ego i Stockholm.

Mat och underhållning på Nobelfesten binds ihop av temat is och norrsken. Konditor är Daniel Roos, som börjar bli något av en veteran i Nobelsammanhang. Det här blir fjärde året han har uppdrag på Nobelbanketten och han tar årets vinterinspirerade tema på allvar.

– Jag har verkligen försökt att följa temat. Så den kommer vara frostig och kullig. Som ett vinterlandskap i Sverige. Jag hoppas att den bli nyskapande, fin och god, säger Daniel Roos som driver restaurang K-märkt och K-märkt pâtisserie och bageri.

Temat märks även visuellt. Blomsterarrangemang och skulpturer kommer att gå i isens tecken. Musiken blir också kylig – bokstavligt talat. En uppsättning instrument är tillverkade av just is.

– Det är Terje Isungset då som är en av de mest aktiva och framstående i världen på att spela på is. Han har med sig en hel bil med isinstrument av olika slag. Mest slagverk men även lite blåsinstrument, berättar musikern och kompositören Lisa Långbacka som är en av producenterna för underhållningen på Nobelbanketten.

Isen kommer från Torne älv och det är inte helt enkelt att hantera den utanför dess naturliga miljö.

– Den största utmaningen är just isinstrumenten för att de kommer att stå i frysbil, de väger nästan 100 kilo styck och de ska fraktas upp på den här scenen i trappan, så kort tid som möjligt innan de ska framträda för att de ska hålla stämning. Sen ska de av direkt efteråt och tillbaka in i frysbilen för att inte förstöras, säger Mats Jankell, producent för underhållningen.

Men årets festligheter faller stundtals i skugga på grund av turbulensen kring Svenska akademin, som utser litteraturpristagaren. Det senaste gäller uppgifter om att tre pristagare i litteratur ska ha röjts i förväg. Vinnarna som ska ha avslöjats är Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005) och Patrick Modiano (2014).

Har du förtroende för Svenska akademins ledamöter?

– Jag vill inte ge mig in på det. Jag kan bara konstatera att Nobelpriset som institution bärs ju upp av ett antal institutioner. Det är ju fyra prisutdelande institutioner. Det är klart att om något sånt här händer så måste man agera och agera snabbt. Det tycker jag att Svenska akademin har gjort hittills, absolut. Gör man det, då tror jag ändå att det ganska snart blåser över, säger Lars Heikensten, chef för Nobelstiftelsen.

Fakta: Nobelveckan

Här är några av händelserna under Nobelveckan 6—12 december:

6 december, 13.00: Presskonferens med litteraturpristagaren på Svenska akademien.

6 december, 14.00: Presskonferens med medicinpristagarna på Nobel Forum.

7 december. 09.30: Presskonferens med fysik-, kemi- och ekonomipristagarna på Vetenskapsakademien.

7 och 8 december: Pristagarnas Nobelföreläsningar.

10 december, 16.30—17.42: Nobelprisutdelningen i Konserthuset.

10 december, 19.00—22.50: Nobelbanketten i Stadshuset.

Källa: Nobelstiftelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista