Ylva Johansson
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Marko Säävälä/TT

Minister positiv till förslag som ska ge nyanlända jobb

1:47 min

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bjuder nu in arbetsmarknadens parter till förhandlingar om förverkligandet av etableringsjobben.

Det är en ny form av anställningar för att ge nyanlända och långtidsarbetslösa jobb.

Arbetsmarknadens parter har förhandlat fram ett principförslag som kräver att regeringen står för en del av kostnaden. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) välkomnar förslaget: 

– Jag tycker att de har jobbat fortare och snabbare än vad jag väntat mig och på ett väldigt konstruktivt sätt mött varandras viktiga krav. Nu vill man förhandla med regeringen och det är jag som är utsedd att vara den man förhandlar med ifrån regeringens sida. Vi kommer att träffas en första gång nu på fredag, säger hon. 

Fack och arbetsgivare ska nu förhandla med regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om den principöverenskommelse som de tagit fram på egen hand.

Enligt förslaget anställs en person i två år till den lägsta kollektivavtalade lönen. Cirka 8 000 kronor per månad betalas av arbetsgivaren och resten av staten, enligt förslaget. Den anställde delar sin tid mellan arbete och studier och efter två år ska anställning erbjudas.

Regeringen är positiv till parternas förslag men ännu finns inga besked om hur mycket staten ska stå för. Alla fackförbund är inte positiva – bland annat Byggnads och Transport inom LO är emot.

Bland de borgerliga partierna framförs kritik, och de står fast vid sitt förslag att lagstifta om en ny anställningsform som ger 70 procent av lägstalön i ersättning. Ett förslag som skulle bli billigare för staten.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Jessica Polfjärd vill dock avvakta hur det aktuella förslaget kommer att se ut. 

– Vi behöver veta mer om vad det handlar om. Det här är ju ett förslag ifrån parterna och vi ser ju att de rödgröna och regeringen inte har något eget förslag, eller ett eget svar på vad det här skulle innebära. Så vi ser gärna vad man kommer att komma fram till när det gäller de större förslagen och så får vi ta det därifrån så att säga, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista