Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Ministern: Känner till att tiggare utnyttjas

1:28 min

Flera personer har gripits i södra Sverige misstänkta för att ha tvingat ett tjugotal människor från Bulgarien att komma till Sverige och tigga.

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) så finns indikationer på att människohandel och utnyttjande i tiggeri förekommer i Sverige.

I dag greps tio personer i ett tillslag som beskrivs som ett av de största gällande människohandel i Sverige hittills. 

Enligt Mattias Sigfridsson, chefen för polisregion Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, har personerna tvingat hit ett tjugotal människor från Bulgarien som sedan använts i organiserad tiggeriverksamhet i Kronoberg och Kalmar län.

Polisen uppskattar att de gripna personerna har tjänat miljonbelopp på det organiserade tiggeriet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att han är medveten om problemen med människohandel och utnyttjande:

– Den information vi har är att det allmänt sett förekommer. Det är också bakgrunden till att vi har velat gå vidare och utvidga kriminaliseringen, säger han och fortsätter:

– Vi kommer inom kort gå fram med ett förslag där det ska räcka med att tjäna pengar på andras tiggeri för att man ska kunna fällas till ansvar. Då tror jag att man kommer kunna upptäcka och lagföra en ännu större del av den här typen av kriminalitet.

Claes Ling-Vannerus, som är nationell samordnare kring utsatta EU/ EES-medborgare, konstaterar att tiggeri är lagligt i Sverige.

Det är däremot inte själva utnyttjandet.

– Det är lagligt att organisera sig på olika sätt. Det är först när man utnyttjar extremt utsatta personer på ett sätt som är kriminellt som man kan börja prata om människohandel, säger han.

Hur många personer från länder som Bulgarien och Rumänien som just nu befinner sig i Sverige för att tigga, finns det inga siffror på. Men vittnesmålen om människohandel och utnyttjande återkommer, enligt Claes Ling-Vannerus. 

– I mitt uppsökande arbete med till exempel kommuner så berättar många gånger människor att de ser indikationer på människohandel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista