Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad
Foto: TT

Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

2:50 min

Donald Trump kommer erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, det rapporterar flera medier idag. Samtidigt kommer han påbörja processen att flytta USA:s ambassad till Jerusalem.

Nyheten om Trumps planer bekräftar det vissa hoppats och andra fruktat: USA kommer erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

President Trump kommer därtill beordra utrikesdepartementet att staka ut en plan för hur USA ska flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Ambassadflytten kommer däremot att dröja eftersom USA ännu inte har en byggnad eller tillräckliga säkerhetsarrangemang i Jerusalem.

Enligt Vita huset är erkännandet en bekräftelse på "en historisk och nutida realitet" snarare än ett politiskt ställningstagande. Källor inom administrationen hänvisar till att nästan alla israeliska myndigheter och parlamentet finns i Jerusalem, enligt nyhetsbyrån AP.

Trots det är det just ett tydligt politiskt ställningstagande som beslutet uppfattas som.

Protesterna från arabvärlden och varningarna från ledare i Europa har avlöst varandra redan innan nyheten bekräftades, och också i USA ljuder kritiska röster eftersom erkännandet är ett klart brott mot decennier av amerikansk utrikespolitik.

Framförallt handlar kritiken om att beslutet kan försämra utsikterna för en lösning på den långdragna konflikten. Ingen annan stat har sin ambassad i staden, samtidigt vill palestinierna se östra delen av Jerusalem som huvudstad i en framtida stat.

Utrikesdepartementet i USA har redan nu förberett sig för protestvåg, ambassader runtom i världen har uppmanats att förstärka säkerheten på grund av att man befarar demonstrationer.

Trots protesterna anser Vita huset att erkännandet kommer att påskynda och inte försvåra fredsprocessen mellan palestinier och Israel.

Klockan sju ikväll kommer Donald Trump att hålla ett tal angående sitt beslut.

Det historiska steget är ändå väntat. Genom erkännandet uppfyller Trump ett vallöfte som gav honom stöd av pro-israeliska grupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista