Ryssland stoppas från OS
Ryssland stoppas från OS. Foto: TT

IOK:s besked möts med bestörtning i Ryssland

1:57 min

Beskedet att Ryssland blockeras från Vinter-OS möts med stor bestörtning i Ryssland. De olympiska ringarna korsades över med ett rött streck i tv:s nyhetssändningar och på sociala medier krävdes en officiell bojkott av Ryssland.

Statliga tv kanalen Rossija 24 lade ut överkorsade olympiska ringar uppe i högra hörnet när nyheten kom igår kväll att Ryssland inte får tävla i Vinter OS i Pyeongchang Sydkorea.

#NoRussiaNoGames användes som hashtag på sociala medier för att visa att Ryssland borde bojkotta Vinter-OS och för att säga att om världens till ytan största land inte tillåts vara med -  då kan det inte vara några olympiska spel.

Alla kommentarer andas stor besvikelse och orättvisa mot de ryska idrottare, som straffas trots att de inte varit en del av den systematiska dopningen.

Att några ryska idrottare skulle delta som neutrala utan sin flagga avfärdas också. En total bojkott övervägs. Det vore i så fall första gången sedan Los Angeles-OS bojkottades 1984. President Putin har tidigare sagt att det vore en förödmjukelse för ryska idrottare att tävla som neutrala i Sydkorea.

Vitalij Mutko vice premiärminister och sportminister under OS i Sotji är utestängd från OS på livstid. Han är idag ordförande för ryska kommittén som organiserar VM i fotboll, som ska hållas i Ryssland nästa år.

På sociala medier finns en del syrlig kritik mot just Mutko, men annars är de flesta ense om att IOK:s beslut i Lausanne var mer av antirysk politik än grundat på något sportsligt. Visselblåsaren , som läckte om hur urinproven byttes ut via ett intrikat system med ett hål i väggen i Sotji, kallas genomgående för förrädare i Ryssland.

Idag väntas Ryssland komma med ett officiella svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista