Israel
Foto: THOMAS COEX

Expert: Det skulle bli en viktig markering till Israels fördel

5:08 min

I veckan förväntas USA:s president Donald Trump erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Det skulle vara en viktig markering och maktförskjutning till Israels fördel, säger statsvetaren Isabell Schierenbeck.

Inget är ännu säkert eftersom Trump är en nyckfull politiker, men det som talar för att han kommer flytta ambassaden är att han gått till val på att göra det och han har stöd bland sina väljare. 

– Han är också en politiker som visat att han vågar ta såna här kontroversiella beslut, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

Diskussionen har pågått även i tidigare administrationer och det finns även ett kongressbeslut från 90-talet där man vill erkänna Jerusalem som huvudstad. 

Men beslutet är kontroversiellt. Både palestinier och israeler gör anspråk på Jerusalem som sin huvudstad. 

– Tidigare presidenter har kontinuerligt skjutit upp det här beslutet... Man har tidigare beslutat att den här frågan ska lösas i förhandlingar, säger  Isabell Schierenbeck.

Ett amerikansk erkännande skulle stärka Israel i framtida fredsförhandlingar även om Trump samtidigt förväntas säga att han stödjer en tvåstatslösning.

Internationellt har flera ledare redan varit kritiska till att USA skulle flytta sin ambassad. 

– Ledare över hela världen har varit tydliga med att det är ett kontroversiellt beslut. Det har funnits en enighet i hela det internationella samfundet att man har förlagt sin ambassad till Tel Aviv av en anledning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista