Stockholm.
Hög chef vid en kulturinstitution i Stockholm utreds. Foto: TT

Stockholms stad utreder anklagad kulturchef

2:46 min

I en artikel publicerad av Aftonbladet anklagas en hög chef på en kulturinstitution i Stockholms stad för sexuella trakasserier och en diktatorisk ledarstil. Nu har kommunen startat en utredning och uppmanar de som anklagar chefen att träda fram.

Chefen ska bland annat ha pressat en kvinnlig medarbetare att göra abort för att få en roll och anklagas för att sabotera för medarbetare som han kommit i konflikt med. 

Men han är också chef för en framgångsrik verksamhet, något som kan ha gjort att han fått många fiender, säger Ingela Lindh, stadsdirektör på Stockholms stad.

– Det har skett en otrolig förändring och ökad publiktillströmning. Det har skett med kraftfulla åtgärder och under den perioden har naturligtvis den här chefen skaffat sig många fiender. Det är naturligt att en sån situation kan uppstå, säger Ingela Lindh i P1-morgon. 

Hon uppmanar nu de medarbetare som anklagar chefen att vända sig till sin personalchef eller direkt till personaldirektören på Stockholms stad för att gå till botten med anklagelserna. 

– Vi måste få en chans att utreda och också att den som anklagas får en chans att svara på de här anklagelserna.

Kulturchefen själv har valt att inte kommentera uppgifterna i Aftonbladet men skriver i ett internt brev att han inte tagit problemen med sexuella trakasserier på arbetsplatsen tillräckligt allvarligt och lovar en förbättring. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista