Göta Hovrätt på Hovrättstorget i centrala Jönköping. Foto: Anna Hållams/TT
Arkivbild. Göta Hovrätt på Hovrättstorget i centrala Jönköping. Foto: Anna Hållams/TT

Sänkta straff för människorov och misshandel

1:19 min

Fängelsestraffen sänktes idag i Göta hovrätt för två män från Bulgarien som dömts för människorov och grov misshandel tidigare i år i Växjö tingsrätt.

Det handlar om en man som i april hittades i ett vägdike i skogen några mil från Växjö. Han berättade sedan för polisen att han blivit svårt misshandlad i skogen efter att han vägrat tigga.

Kammaråklagare Emma Berge hade velat se männen fällda även för försök till mord men är ändå nöjd.

– Det viktigaste är att de dömdes. De får flera års fängelse och blir utvisade, säger hon.

Den ena mannens fängelsestraff sänktes från sex år till fem år och den andra från fem och ett halvt år till fyra och ett halvt år. Hovrätten bedömde människorovet som mindre grovt än tingsrätten tidigare gjort.

Det var enligt polisen startskottet för den utredning som ledde till att polisen i går kunde gripa tio personer under flera tillslag i Småland och Bulgarien. Det handlar om ett nätverk som sysslat med att tvinga människor att tigga och polisen sa igår att miljonbelopp tagits ut ur landet.

Männen själva nekade till allt. De ska också sammanlagt betala 95 000 kronor i skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista