Trump
Foto: NICHOLAS KAMM

Stor kritik mot Trumps beslut om Jerusalem

2:21 min

Trots starka varningar från hela världen planerar USA:s president Donald Trump att på onsdagskvällen erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och förbereda en flytt av USA:s ambassad från Tel Aviv.

Donald Trump menar att USA:s åtgärd bara är ett erkännande av ett faktum – det vill säga att Israel i krig erövrat och ockuperat Östra Jerusalem. Protesterna i Mellanöstern är redan massiva.

– En krigsförklaring i Mellanöstern, en dödskyss åt tvåstatslösningen, sa en palestinsk diplomat på onsdagen.

Palestinier har utlyst en folklig manifestation med tre dagars vrede. Demonstrationer där man bränner porträtt av Donald Trump har redan inletts i ett regnigt Betlehem.

Vissa palestinska grupper kräver att PLO ska dra tillbaka sitt erkännande av Israel.

USA, Tyskland och Frankrike har uppmanat sina medborgare i Jerusalem och på Västbanken att undvika folksamlingar.

Kritiken i regionen är massiv. Natolandet Turkiet hotar att bryta diplomatiska förbindelser med Israel och varnar för att hela regionen kommer att kastas in i elden utan något slut i sikte.

USA:s allierade i arabvärlden, Saudiarabien, Jordanien och Egypten, har uttryckt djup oro för uppflammande vrede och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas vädjar till Påven, Putin och Macron om hjälp.

Från Libanon skriver Hizbollah på twitter att det inte finns något som heter Israel och att sionisterna kommer att få betala dyrt för sina brott mot mänskligheten.

Irans andlige ledare kallar USA:s beslut för tecken på inkompetens och nederlag.

FN kritiserar beslutet och upprepar att Jerusalems status måste avgöras i förhandlingar. Hamas citerar Sveriges utrikesminister Margot Wallström som kallat beslutet en katastrof.

Men i Israel säger man att detta är en historisk dag. Nyheten har mottagits mycket positivt av både regeringen Netanyahu och vissa politiska motståndare.

En israelisk minister uppmanar nu hela världen att följa Donald Trumps exempel. Medan vänstertidningen Haaretz står fast vid att Jerusalem bör vara huvudstad i två stater - en israelisk och en palestinsk.

Men det finns också gott om kommentatorer som inte tror att Trumps utspel kommer att tända någon eld i Mellanöstern.

"Lugna er - fredsprocessen var redan död, palestinierna har annat att tänka på och arabvärldens ledare bryr sig egentligen inte om Palestina", lyder några av kommentarerna på sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista