Man håller ner en kvinnas arm mot en kudde.
Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.

Brister i utredningar av brott i nära relationer

1:47 min

Polisen begär sällan kriminaltekniska undersökningar i våldtäktsärenden där offer och gärningsman har en relation. Detta gör att viktiga bevis kan gå förlorade.

Teknisk bevisning som DNA-spår och fingeravtryck blir allt viktigare i en rättsprocess och polisen använder sig allt mer av kriminaltekniska undersökningar för att lösa sexualbrott.

Förra året hanterade Nationellt forensiskt centrum (NFC) strax över 1000 sexualbrottsärenden och hittills i år har NFC hanterat över 1300 ärenden.

Men i fall där en våldtäkt har begåtts i en nära relation eller där offer och gärningsman känner varandra väl är det sällan som kriminaltekniker kallas till platsen, säger Kjell Ryderling som arbetat som kriminaltekniker i över 20 år.

– Man gör en sorts bedömning om att det här kommer inte leda någonvart och då hoppar man över oss också, säger han.

Förra året anmäldes 6 160 våldtäkter medan åtal väcktes i endast i 689 fall samma år. Det är vanligt att förundersökningarna läggs ner och det beror ofta på att det saknas bevis och ord står mot ord.

En teknisk undersökning av brottsplatsen skulle kunna leda till att fler spår säkrades som stödjer målsägande eller gärningsmannens berättelse, säger Kjell Ryderling.

Men när det kommer till just sexualbrott inom en relation blir tex DNA-spår eller fingeravtryck mindre betydelsefulla eftersom de finns naturligt om offer och gärningsman bor eller ofta vistas ihop, säger Anna Lindström verksamhetsutvecklare på polisens Nationella operativa avdelning.

Hon håller med om att polisen skulle kunna använda tekniska undersökningar i ännu större utsträckning men säger också att det finns en rad omständigheter som gör att det blir svårt i just sexualbrott som begås i nära relation. 

– Det är till exempel  också vanligt att sexualbrott i en relation först rapporteras till polisen som något annat som till exempel grov kvinnofridskränkning eller misshandel, säger hon.

Polis på plats kan också göra en hel del själva som att dokumentera brottsplatsen genom att ta bilder eller göra beslag av bevis som kan användas senare i rättsprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista