Euro, några personer vid en bankomat i Grekland.
Arkivbild. Den ekonomiska krisen i Grekland 2015 ledde till nödlån och stängda banker. Foto: TT

EU vill inrätta krisbudget för länder med euro-valuta

"Ett steg framåt"
1:51 min

EU-kommissionen föreslår att en särskild ekonomi- och finansminister för eurozonen inrättas. Samt att en budget skapas för eurozonen där pengar ska kunna betalas ut till länder som hamnar i ekonomisk kris.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen sina förslag till en fördjupning av eurosamarbetet. 

– Vi tar nu ännu ett steg framåt för att bygga färdigt EU:s valutaunion, sa EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovski på en presskonferens i Bryssel under onsdagseftermiddagen.

Flera av förslagen är kontroversiella och väntas möta motstånd inom EU. Förslagen ska diskuteras på ett särskilt eurotoppmöte nästa vecka, där även Sverige och andra icke-euroländer deltar.

Bland annat ska euroländernas nuvarande räddningsfond omvandlas till en europeisk valutafond, som ska ge nödlån till länder i kris men även bli en reservfond för krisande banker.

Fonden ska bli en del av det ordinarie EU-samarbetet för att därmed öka insynen och den demokratiska kontrollen.

EU ska också få en finansminister som ska vara vice ordförande i EU-kommissionen samt leda eurogruppens arbete. Förslaget väntas möta motstånd från de flesta euroländer som inte vill släppa ifrån sig makt till EU-kommissionen.

EU ska även kunna ge ekonomiskt stöd till länder som drabbas av ekonomisk kris, i form av lån och lånegarantier som ska användas till investeringar.

– Det är ofta investeringarna som får stryka på foten när ett land hamnar i ekonomisk kris, sa Vladis Dombrovski.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare föreslagit en stor eurozonsbudget för att stötta länder i kris, vilket mött kritik från bland annat Tyskland, Nederländerna och Finland.

För att lugna kritikerna försäkrade EU-kommissionen idag att det inte handlar om permanenta transfereringar till krisländer.

Däremot kunde Kommissionen i dag inte ge besked om hur stor den här fonden ska vara, det förslaget kommer först i maj nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".