Pensionsmyndigheten på Klara Västra Kyrkogata i Stockholm.
Foto: Christine Olsson / TT

PPM-fonderna: Varnar för rättsprocesser

Enskilda näringsidkare ser en möjlighet att tjäna pengar
1:48 min

Inom kort väntas besked om en ny pensionsuppgörelse, som bland annat kan innebära att runt 300 fonder kastat ut från Fondtorget inom Premiepensionen.

Pensionsmyndigheten varnar nu för att myndigheten kan bli indragen i en lång rad rättsprocesser om inte de nya reglerna blir tillräckligt tuffa.

– Det finns en risk för att de skulle kunna ske. Huruvida det blir så eller inte tror jag beror mycket på hur regering och riskdag utformar de nya lagar som ska gälla för Pensionsmyndigheten, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Den parlamentariskt tillsatta Pensionsgruppen förhandlar just nu om stora förändringar inom pensionssystemet. Förhandlingarna är tänkta att vara klara före jul och handlar bland annat om höjd pensionsålder och möjligheter att arbeta längre än i dag - och förändringar av det hårt kritiserade PPM-systemet.

Efter alla skandaler med olika fondbolag, nu senast Allra och Falcon Funds, vill Pensionsmyndigheten stänga av runt 300 av dagens drygt 800 fonder.

Bara seriösa fonder som också verkar utanför premiepensionen ska få finnas på Fondtorget och krav ställs på bra historik och ett kapital på minst en halv miljard.

Men för att undvika kaos och rader av juridiska processer där utslängda fondförvaltare kräver ekonomisk kompensation måste lagförändringar vara tuffa och glasklara, anser Ole Settergren.

– Ja, om det finns otydligheter i lagen och enskilda näringsidkare ser en möjlighet att tjäna pengar eller få ersättning när vi säger upp dem, så är det naturligtvis en risk för att de tar den striden för att se till sitt eget. Det har man ju full rätt att göra, säger Ola Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Tydligheten. Vad menar du?

– Att vi vill ha en otvetydig rätt som gör att det blir tämligen meningslöst för fondbolagen att försöka få ersättning via rättsliga processer, säger Ola Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".