Delhi Pridefestival november 2017
Delhi Pridefestival november 2017 Foto: Kautiliya

Htbq-personer i Indien hoppas att antihomolag ska rivas upp

1:29 min

I Indien hoppas homosexuella att en drygt 150 år gammal lag som förbjuder så kallat onaturligt sex ska rivas upp av högsta domstolen inom kort. Detta efter en dom i augusti som slog fast att grundlagen skyddar mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

På prideparaderna i Delhi och Bangalore häromveckan så var det många som krävde att den 156 år gamla brittiska "antiböglagen" (lag om onaturligt sex, sektion 377 i brottsbalken) ska upphävas.

Lagen kan ge tio års fängelsestraff om polisen kommer på en person med att ha sex med någon av sitt eget kön.

Den gamla lagen upphävdes av Delhis high court (regional högsta domstol) för åtta år sedan, men några år senare kom domarna i Indiens högsta domstol fram till att det måste parlamentet i så fall göra och återinsatte lagen med argumentet att det ändå bara rör en liten minoritet i Indien.

I augusti i år slog däremot nio domare i högsta domstolen fast att det resonemanget inte håller och att även hbtq-personer i Indien har rätt till ett sexliv och ett privatliv.

Det var först planerat att högsta domstolen skulle ta upp "antiböglagen" i september, nu hoppas Indiens hbtq-rörelse att det sker snarast i början av nästa år istället och att lagen då stoppas för att på sikt öppna upp för en ändrad samhällssyn med mindre diskriminering på arbetsplatser, skolor och från hyresvärdar.

Homosexuella Ankur i Delhi vill också att lagen slopas snarast, men undrar hur mycket som kommer att förändras?

– Oavsett vad högsta domstolen kommer fram till, kommer det att ändra mina föräldrars syn, jag tror inte det, säger Ankur.

Nyligen berättade han för sina gamla föräldrar att han är bög. De accepterar det inte och kräver att han snarast ska skaffa en fru istället. Det lär inte en lagändring kunna rubba tror Ankur.

Ett längre reportage om situationen för hbtq-personer i Indien hör du i Studio Ett i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista