Den palestinske presidenten Mahmud Abbas menar att USA har abdikerat från medlarrollen i Mellanöstern.
Den palestinske presidenten Mahmud Abbas menar att USA har abdikerat från medlarrollen i Mellanöstern. Foto: TT/Montage

Trumps erkännande av Jerusalem möts av vrede och hyllningar

"Fördömanden, avståndstaganden och oro"
3:00 min

Trump meddelade i kväll att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och beordrar att den amerikanska ambassaden flyttas dit från Tel Aviv. Beskedet får stöd från flera republikaner men väcker också stor ilska.

Frågan är mycket känslig då både Israel och palestinierna har anspråk på staden som huvudstad. Många har varnat för att Donald Trump stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen.

– Trump trotsade motstånd och varningar från nästan hela världen inför det här beslutet. Det finns inte en enda positiv reaktion förutom från den israeliska regeringen. EU uttrycker sin allvarliga oro för beslutet och följderna som det här talet kan ha på utsikterna för fred, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till Ekot att regeringen "beklagar djupt" beslutet av USA. Sverige kommer tillsammans med andra medlemmar att begära ett extra möte i FN:s säkerhetsråd om Trumps besked om Jerusalem.

– Vi tänker driva att det här tas upp så snart som möjligt, säger Wallström till Ekot.

I ett skriftligt uttalande varnar Margot Wallström för ökad instabilitet i regionen:

"Jerusalem har givits en särskild rättslig och politisk status av FN, vilken säkerhetsrådet uppmanat världssamfundet att respektera. Uttalandet riskerar att leda till starka reaktioner och ökad instabilitet i en redan orolig region, samt till långvariga strategiska konsekvenser för fredsprocessen", skriver hon.

USA kan inte längre agera fredsmäklare, framhåller den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Han ser Trumps besked som att USA har abdikerat från medlarrollen i Mellanöstern.

Mahmud Abbas, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad för Palestina, hade redan fått besked om ambassadflytten i telefon med Trump. I samtalet rapporteras Abbas ha varnat "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Trumps beslut "öppnar helvetets portar", säger Israels palestinska arvfiende i Gazaremsan, den islamistiska Hamasrörelsen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar beslutet för "en historisk milstolpe". Samtidigt lovar han att det inte ska bli några förändringar av statusen av heliga platser för judar, kristna och muslimer i Jerusalem, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Flera republikaner i USA hyllar Trumps uttalanden. Både Jeb Bush och John McCain skriver på twitter att Jerusalem är Israels huvudstad. John McCain skriver att dagens uttalande borde bli en del i en diplomatisk strategi i samarbete med parter i regionen för att uppnå fred mellan Israel och palestinierna.  

Samtidigt har amerikanska diplomater fått instruktioner att undvika alla icke nödvändiga resor till Israel, Jerusalem och Västbanken fram till den 20 december, rapporterar Reuters. 

FN-chefen António Guterres säger att frågan om Jerusalems status måste beslutas i förhandlingar mellan israeler och palestinier. Han säger också att det inte finns något alternativ till en tvåstatslösning.

Från europeiskt håll kommer också hård kritik. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att Tyskland inte stödjer Trump-administrationens beslut, eftersom Jerusalems status ska lösas inom ett ramverk av en tvåstatslösning. Och Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Trumps beslut är beklagligt och att det inte har Frankrikes stöd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".