Porträtt på Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Wallström vill ha extra möte i säkerhetsrådet

"Det verkar planlöst och kan skapa social oro"
4:01 min

Efter president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad tänker Sverige, tillsammans med ett antal andra länder, begära att FN:s säkerhetsråd håller ett extra möte. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Ekot.

Regeringen "beklagar djupt" Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad dit, förklarar utrikesministern.

– Det är ju väldigt viktigt att FN omdedelbart tar sig an den här situationen, säger Margot Wallström.

– Det verkar planlöst och det kan rent av vara farligt. Det kan skapa social oro i ett område som redan har upplevt allt för mycket av det.

Det är viktigt att hantera det faktum att både EU och FN ser Jerusalem som huvudstad för både israeler och palestinier, fortsätter Margot Wallström.

Och man ska inte göra något för att förändra det tills man har förhandlat färdigt slutstatus för Jerusalem. Vi förespråkar ju en tvåstatslösning, och vi ser inte att det här på något sätt kan bidra till det.

Hon pratade med den palestinska utrikesminister under kvällen och befarar oroligheter.

– Det här är just sådant som kan bli till väldigt farligt bränsle. 

Utrikesministern är just nu i Österrike, där hon i morgon ska träffa USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Hon undrar hur president Trump har tänkt.

– Vad tror han ska bli reaktionerna? Och det måste jag ju fråga Tillerson i morgon, om det finns en mer omfattande och långsiktig plan för Mellanösterfrågan från amerikanernas sida, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".