SPD:s ledare Martin Schulz
SPD:s ledare Martin Schulz. Foto: Odd Andersen/TT

Splittrade socialdemokrater håller partikongress

1:56 min

De tyska socialdemokraterna, SPD, samlas till partikongress i Berlin. Det väntas tuffa samtal om de kommande regeringssamtalen med Angela Merkel.

Det är ett splittrat parti när det gäller frågan om att eventuellt regera tillsammans med Angela Merkel och kristdemokraterna ytterligare en period. Något som SPD:s ledare Martin Schulz har öppnat för.

 – Det blir hur som helst en kontroversiell och diskussionsrik partikongress, förutspår Andre Nahles, ny gruppledare för SPD i förbundsdagen.

Det är knappast någon överdrift med tanke på de hårda dragkamperna som utkämpas inom partiet sedan socialdemokraterna uppmanas att överväga att ingå i en ny stor koalition.

Det snabba, och som det då verkade orubbliga, beslutet att gå i opposition efter det historiskt dåliga valresultatet med strax över 20 procent av rösterna, har nu genomgått en helomvändning.

Med argument som ansvar för landet, plikt mot Europa och respekt för förbundspresident Steinmeiers uppmaning att söka samtal och undvika nyval, har en sammanbiten spd-ledare Martin Schulz gått med på förutsättningslösa samtal.

Idag ska han försöka övertyga partiet om att det trots allt också är rätt väg att gå. Hos partibasen är motståndet mot ännu en stor koalition kompakt.

Många ser de gångna fyra åren och tidigare koalition under Angela Merkiels ledning, som bidragande orsak till den dramatiska väljarförlusten. En tid i opposition då partiet skulle samla och förnya sig anser de är nödvändig för spd:s överlevnad.

Socialdemokraterna är det enda alternativet som återstår för Kristdemokraterna att bilda en stabil majoritetsregering med. Därför hoppas SPD kunna sälja sig dyrt och driva igenom krav i hjärtefrågor som rör pension, allmän sjukförsäkring och invandring.

Men vägen till en eventuell koalitionsregering är uppdelad i flera etapper där Martin Schulz har lovat sina partimedlemmar ett avgörande inflytande.

Så oavsett hur vindarna blåser på SPD-kongressen de kommande dagarna kommer det att dröja månader innan Tyskland har en ny regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista