Donald Trump
Donald Trump. Foto: Alex Brandon

USA ber Israel att ställa in firande

Jerusalemutspel får hård kritik
2:02 min

Trumps Jerusalemutspel hyllas av Israel som en historisk milstolpe, men får kritik över hela världen med kommentarer som "diplomatisk pyromani".

USA har uppmanat Israel att dämpa sitt firande på grund av oro för bakslag mot USA:s intressen internationellt.

Palestinierna säger att USA har abdikerat i sin roll som medlare i fredsansträngningar och idag planeras palestinska protester.

En historisk milstolpe, ett modigt och rättvist beslut, sa Israels premiärminister Benjaimin Netnayhu.

Den palestinske presidenten kallade Trumps Jerusalemutspel bedrövligt och oacceptabelt, och sa att alla fredsansträngningar medvetet underminerade.

På Jerusalems gamla stadsmur ljusprojicerades amerikanska och israeliska flaggor igår kväll, i Bethlehem, utanför födelsekyrkan, släcktes julgransljusen i protest.

Idag har generalstrejk utlysts på Västbanken och Gaza och det palestinska utbildningsdepartementet uppmanar lärare och elever att delta i demonstrationer.

Hamas har uppmanat araber och muslimer över hela världen att underminera USA:s intressen och USA:s utrikesdepartement vädjar till Israel att dämpa sitt firande av Jerusalembeslutet - av rädsla för bakslag mot USA initernationellt.

Kritik, fördömanden och oro strömmar in från hela världen, med kommentarer som "Trump ägnar sig åt diplomatisk pyrmomani".

FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte på fredag. Och medan Israel med goda skäl, kan hävda att de våldsamheter som befararas är ett cyniskt sätt för Israels fiender att utnyttja situationen, så väntas stora delar av omvärlden ge Trump och Netnayhau skulden för eventeullt kommande våld.

Donald Trump har inte ställt några motkrav på Israel efter sitt Jerusalemutspel, men det finns experter som menar att Trump, som ofta framhållit sig själv som mästare på att förhandla, kan ha något i bakfickan.

Kanske använder han honung nu för att senare mata Israel med vinäger och kräva eftergifter, sa en amerikansk tidigare Mellanösternförhandlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".