Vellinge inför "integrationsplikt" för nyanlända

1:30 min

Om nyanlända inte går en kurs och klarar ett test i svensk samhällsorientering kan de från årsskiftet bli av med ersättningar från kommunen.

Igår kväll beslutade moderaterna i Vellinge att införa den så kallade "integrationsplikten" från årsskiftet.

– Det finns många åtgärder som kommunen ska göra men vi vill också tydliggöra att individen har ett eget ansvar för att integreras i samhället, säger moderata kommunalrådet Carina Wutzler.

Kommunerna ska idag erbjuda en frivilliga kurs i samhällsorientering, men i Vellinge gör man kursen obligatorisk. Alla nyanlända och även anknytnings- och anhöriginvandrare måste gå kursen i Vellinge och dessutom klara ett test efteråt, annars dras ersättningar in.

De ska också göra framsteg i SFI svenska för invandrare och följa aktivitetsinsatser. Även de som är föräldralediga måste gå samhällsorienteringskursen.

– Det är just för att vi tror det är viktigt att alla får den här informationen och sedan också att det avslutas med ett tydligt test, säger Carina Wutzler.

Hur gör man med sina barn då om man är föräldraledig, till exempel?

– Det får vi hitta lösningar på. Oftast är man ju mer än en så då får man ta hjälp utav den andre. Kanske kan man också få ta med sig barn, säger Carina Wutzler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista