person gående i snöstorm-.
Foto: Tor Erik Schrøder/TT.

Blåst, snö och storm drabbar Sverige

1:17 min

Det kommer att bli blåsigt med regn och snö på många platser runt om i Sverige det närmaste dygnet. SMHI har utfärdat klass 1-varningar, och det kan ställa till det på landets vägar.

– När det faller så här mycket snö i stora delar av Sverige så hinner man inte ploga överallt direkt, utan det blir bitvis snöigt på vägarna och så klart halt, säger Love Bergström, reporter på Trafikredaktionen.

En hel del olyckor har rapporterats in från vägarna under morgonen.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för Jämtlands län, Västernorrlands län samt Västerbottens och Norrbottens läns kust och inland.

I norra Lapplandsfjällen har man dessutom utfärdat en klass 2-varning för storm.

– I fjällen, där vi har en klass 2-varning, kan det vara svårt att hålla sig upprätt. Dels blir det väldigt dålig sikt, och dels kan det vara svårt att röra sig ute. Det kan till och med bli obefintlig sikt när det blir så här blåsigt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Redan under fredagsdygnet börjar det lugna ned sig i norr, men då är det istället västra Götaland som drabbas av klass 1-varningarna. Även i nordligaste delarna av Sverige kan blåsten hålla i sig, och då gäller det att ta det fortsatt försiktigt på vägarna, säger Love Bergström:

– Förhoppningsvis tar folk det försiktigt och kör med riktiga däck så att vi slipper olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista