Micheil Saakasjvili och demonstranter.
1 av 2
Georgiens expresident Micheil Saakasjvili. Foto: TT
Georgiens före detta president Mikheil Saakashvili talar till sina supportrar utanför Parlamentet i Kiev den 6 december 2017.
2 av 2
Georgiens före detta president Mikheil Saakashvili talar till sina supportrar utanför Parlamentet i Kiev den 6 december 2017. Foto: Evgeniy Maloletka

Flera skadade när ukrainsk polis stormade tältläger i Kiev

Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter
1:52 min

Ukrainsk polis stormade i natt tältlägret utanför parlamentet i Kiev i jakt på oppositionsledaren Micheil Saakasjvili. Flera skadades i sammandrabbningar. Polisen har fortfarande inte hittat den georgiske expresidenten och exguvernören i Odessa.

I skydd av mörkret omringade kravallpolis tältlägret utanför Vershovna Rada, det ukrainska parlamentet i centrum av Kiev. De gick in i ett tält där de trodde att den georgiske oppositionsledaren Micheil Saakasjvili fanns.

Men han var inte där och i stället blev det sammandrabbningar med demonstranterna och flera skadades på båda sidor. Bilder från nattens sammandrabbning påminner lite om det som hände under Majdanprotesten, men de protesterande är inte på långa vägar lika många som för fyra år sedan.

Polis från ukrainska säkerhetstjänsten SBU grep Saakasjvili på ett tak i tisdags, där han klättrat upp och hotade hoppa ned i protest. Dramatiken ökade när hans anhängare blockerade polisbilen och sedan fritog Saakasjvili.

I natt sa den georgiske expresidenten och exguvernören i Odessa att han är villig att förhöras i tältlägret, men inte i riksåklagare Jurij Lutsenkos kontor.

Saakasjvili utsågs av president Petro Porosjenko till guvernör och blev då ukrainsk medborgare. Ett medborgarskap Porosjenko tog ifrån honom i somras. Enligt juridiska experter på grumliga grunder. I september tog sig Saakasjvili in i Ukraina från Polen med hjälp av sina anhängare.

Han är nu statslös och flera i hans närmaste stab har antingen gripits, sitter i husarrest eller om de är georgier skickats till Georgien. Georgien kräver att Saakasjvili utlämnas och ställs inför rätta för brott under hans sista tid som president i Georgien.

Men rättssaken kallar Saakasjvili för politisk. I Georgiens huvudstad Tbilisi demonstrerade hans anhängare för hans sak igår. I rysk tv får hela saken stort utrymme, trots att det rör sig om Saakasjvili, som är något av ett rött skynke för de ryska makthavarna. Även en del georgiska politiker har uttalat sig i rysk tv.

Jurij Lutsenko hävdar att Saakasjvili mutats av en ryskanknuten ukrainsk potentat, baserad i östra delen av landet. Men Saakasjvili hävdar att han inte känner oligarken Serhiy Kurtjenko.

En hel del av agerandet kring Saakasjvili har skett i strid med ukrainsk lag, vilket Saakasjvili, som i grunden är jurist, påtalat och kritiserat Lutsenko, som fick sitt jobb trots total avsaknad av juridisk utbildning.
Kritiken från Saakasjvili och hans anhängare om att antikorruptionskampen i Ukraina upphört får idag stöd i en ny kritisk rapport från Världsbanken och IMF, Internationella valutafonden.

Krediterna från IMF och Världsbanken är bland de största till Ukraina och gavs med krav på reformer och upprensning i korruptionen.

Särskilt hårt kritiseras regering och parlament för sin hantering av den tillsatta antikorruptionsåklagaren, som genom olika beslut mer eller mindre bakbundits.

– Även oberoendet för den nya antikorruptionsbyrån, NABU är hotat, säger IMF chefen Christine Lagarde. Hon manar de politiska beslutsfattarna att skydda byråns oberoende.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".