Migrationsverketskylt och röntgen.
Hänvisar till nya studier. Foto: Johan Nilsson/TT och Adam Wrafter/TT.

Migrationsverket stoppar asylbeslut för flickor som genomgått åldersbedömning

Migrationsverket: Påverkar inte beslut som vunnit laga kraft
2:01 min

Migrationsverket stoppar asylbeslut som rör flickor som gjort en medicinsk åldersbedömning. Detta efter att Rättsmedicinalverket beslutat att pausa alla åldersutlåtanden om flickor.

Rättsmedicinalverket beslutade i början av november att inte längre lämna några utlåtanden om flickors ålder. Detta efter hård kritik, både från egna medarbetare och utifrån. 

Till följd av detta beslutade Migrationsverket i dag att stoppa alla beslut i asylärenden som rör flickor som gjort en medicinsk åldersbedömning. 

– Vårt beslut kommer som en konsekvens av Rättsmedicinalverkets beslut att tillfälligt pausa arbetet med åldersbedömningar som gäller flickor, säger Daniel Salehi, processledare på Migrationsverket. 

Kritiken mot Rättsmedicinalverkets metoder har främst handlat om vilka slutsatser man kan dra av att titta på knäledens utvecklingsfas. 

Enligt Elias Palm, chef på rättsmedicinska avdelningen, har det anförts i debattinlägg att det finns vetenskapliga arbeten som visar att metoden är mindre tillförlitlig än vad man har trott när gäller flickor.

Rättsmedicinalverket har varit i kontakt med forskarna som ska ha siffrorna, men har ännu inte fått ta del av materialet. 

– Vi har känt till sedan början att metoden inte har samma säkerhet hos flickor som hos pojkar. Det som vi säger nu är att det har gått från att säga "det talar möjligen för att man är över 18 år på populationsnivå", till att den här nya informationen skulle göra gällande att det inte ens är så säkert. Och då har vi valt att pausa medan vi utvärderar den, säger Elias Palm. 

Men det påvisar inte att metoden inte är tillförlitlig generellt sett, menar Elias Palm. 

– När det gäller pojkar finns det inga indikationer som på något sätt är åt det alarmerande håller, säger Elias Palm.

Även om Migrationsverket inte tar nya beslut i  asylärenden som rör flickor som fått en medicinsk åldersbedömning, vilket handlar om cirka 200 personer, så kommer det inte att påverka beslut som redan vunnit laga kraft. I så fall måste den enskilda individen ansöka om verkställighetshinder.

– Om det är så att beslutet har vunnit laga kraft och inte handläggs på någon myndighet, så har man möjlighet att ansöka om verkställighetshinder och där hänföra skäl gällande åldersbedömningen, och då ska vi givetvis titta på det, säger Daniel Salehi, processledare på Migrationsverket.

De som berörs av beslutsstoppet tros få vänta till början av 2018 innan Migrationsverket kan fatta beslut i deras ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".