Bildsplit på hus och flaggor
796 chilenare hävdar att de blivit sjuka av Bolidens giftiga avfall. Foto: Sveriges Radio/TT.

Bolidenmålet avslutas – anklagas för att ha gjort chilenare sjuka

1:53 min

När den omfattande rättegången mellan gruvföretaget Boliden och närmare 800 chilenare avslutades under torsdagen ifrågasatte gruvföretaget återigen kopplingen mellan det smältverksavfall som exporterades till Chile på 80-talet och att människor där blivit sjuka.

– Det svårt att inte ta till sig de här starka vittnesmålen men som bevisning med all respekt så är det väldigt tunt. Hälsoproblem vet man kan ha många olika orsaker, säger Bolidens advokat Robin Oldenstam.

Boliden krävs på drygt 100 miljoner kronor i skadestånd av de 796 chilenarna som hävdar att de blivit sjuka av det giftiga avfall som skeppades från Rönnskärsverken i mitten på 80-talet.

Gruvföretaget hade då betalat det chilenska bolaget Promel som inte upparbetade den 20 000 ton tunga avfallshögen som bland annat innehöll arsenik och kvicksilver, som de lovat i och med affären. Det mesta blev liggandes öppet och nyttjades till exempel som fyllnadsmassor för bostäder varför också ansvaret bör riktas mot Promel och chilenska myndigheter, menar Boliden.

Företaget uppmanade också tingsrätten i Skellefteå idag att tänka på att det rådde en helt annan aktsamhetsnorm i Sverige för 33 år sen.

Under den omfattande rättegången har bland andra sjuka i staden Arica, toxikologer, kemister, dokumentärfilmare och dåvarande personal från Boliden hörts. Och domstolen ska nu utöver själva ansvarsfrågan bland annat ta ställning till om chilensk eller svensk rätt ska gälla, och vad det i sin tur gör med preskriptionstiden.

Chilesidans hållning kan sammanfattas med att de menar att Boliden agerat vårdslöst.

– Boliden skulle aldrig ha skickat det till Arica. Man skulle aldrig ha valt en så usel partner, man fraktade iväg det till ett land som var en diktatur på den tiden med usel miljölagstiftning, säger advokat Jonas Ebbesson och fortsätter:

– Den här vårdslösheten har resulterat i att avfallet har orsakat skador på hundratals kanske tusentals människor i Arica. Och vi kan också belägga att skadan beror på Bolidens avfall, sa advokat Jonas Ebbesson i samband med den sista förhandlingsdagen i Skellefteå tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista