Volvo personvagnars vd Håkan Samuelsson. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Volvo personvagnars vd Håkan Samuelsson. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Volvos vd tillbakavisar skarp kritik

2:23 min

Fackförbundet IF Metall tycker att Volvo Cars investerar för lite i Sverige. Men vd Håkan Samuelsson slår ifrån sig kritiken.

– Jag tycker vi har investerat enormt mycket i Sverige. Hälften av det här Spa-programmet, som vi började med för fem år sedan och som är på ungefär 75 miljarder, är investerat i Sverige. Det är en väldigt hög andel. Jag tycker inte det är en rättvis kritik, säger Volvos vd Håkan Samuelsson till Ekot.

Det rullar på bra för Volvo Cars som är på väg mot både rekordvinst och försäljningsrekord. Företaget har anställt över 3 000 industriarbetare de senaste åren.

Men det är på längre sikt, om några år, som fackförbundet Metall är oroligt för att jobb ska försvinna i Sverige.

Det var i en intervju med Ekot som ordföranden för koncernfacket på Volvo Cars, Glenn Bergström, kritiserade företaget och sa att biltillverkaren inte satsar tillräckligt mycket pengar i Sverige, jämfört med fabrikerna i Kina och den nya fabriken som byggs i USA.

Bergström menar att det behövs större investeringar i fabrikerna i Torslanda och Olofström och om det inte görs blir det svårare för de svenska fabrikerna att konkurrera med företagets utländska.

– Långsiktigt kan det vara ett problem, i alla fall i en nedgång, sade han i intervjun.

Men Håkan Samuelsson säger att Volvo kommer fortsätta att satsa pengar i Sverige.

– Ja, vi kommer fortsätta investera där vi har vår produktion. Produktutvecklingen är ju till exempel oerhört stark i Sverige.

Volvo har som mål att sälja över 800 000 bilar per år 2020, det är en ökning med runt 200 000 bilar per år jämfört med idag.

– Ska vi nå vårt mål att bli ett globalt företag måste vi självklart växa utanför Sverige. Att tro att vi ska kunna bygga allt i Sverige och exportera det sedan – de tiderna är över, summerar Samuelsson.

Men enligt Samuelsson finns ingen anledning till oro för anställda i Sverige.

– Det finns ingen anledning varken för våra fack eller anställda att vara oroliga för utvecklingen, snarare tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista