USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Sveriges utrikesminister Margot Wallström
USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Sveriges utrikesminister Margot Wallström Foto: TT

Wallström och Tillerson möttes i Wien

Wallström: Mötet bekräftar de goda relationer som råder
2:10 min

Wallström kritiserade USA:s Jerusalembeslut hårt. En annan fråga som diskuterades var Nordkorea och möjligheterna för Sverige att hjälpa USA diplomatiskt för att få en lösning på konflikten.

Utrikesminister Margot Wallström säger att mötet med USA:s utrikesminister Rex Tillerson var bra och att det bekräftar de goda relationer som råder mellan Sverige och USA.

I frågan om Jerusalem skar det sig däremot, Wallström framförde Sveriges starka invändningar mot Trumpadministrationens beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

USA:s påtryckningar mot Sverige att inte ratificera FN:s konvention om avskaffande av kärnvapnen diskuterades inte på mötet. Däremot läget i Ukraina där USA och Sverige är eniga i fördömandet av Rysslands roll.

President Putin har föreslagit att det placeras ut FN-soldater längs frontlinjen. Wallström och Tillerson tar avstånd från det förslaget och menar att FN-styrkorna i så fall måste täcka hela stridsområdet. Men Wallström ser också oroande tendenser när det gäller reformpolitiken i Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".