Nätverkskablar och en bild på Bitcoin-loggan.
Foto: Lise Åserud/TT, Mark Lennihan/TT

Kraftig uppgång för bitcoin

Väcker ont blod hos amerikanska storbanker
1:16 min

Nya sätt att handla med den digitala valutan bitcoin lockar även mer konservativa investerare och driver på en kraftig prisutveckling.

Kryptovalutan bitcoin slår nytt rekord och har under dagen handlats för rekordhöga efter att ha stigit kraftigt sedan igår eftermiddag. Den stora uppgången gör att allt fler kritiker talar om en bubbla. Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, tror inte att den starka uppgången kan fortsätta utan det kommer en justering nedåt. 

– Den stora frågan är naturligtvis är om sättningen kommer från 14 000 till 12 000, eller från 28 000 ner till 25 000 är väldigt svårt att veta. Men att det kommer en sättning inom inte en allt för lång framtid tror jag är relativt hög sannolikhet för, säger Johan Javeus. 

Den senaste månaden har kurvan för bitcoin pekat spikrakt uppåt och priset har ungefär fördubblats.

En av de viktigaste orsakerna är att det under december blir möjligt med terminshandel i bitcoin. Det öppnar nya möjligheter för traditionella investerare att ge sig in på marknaden och med tiden kommer det öppna för andra typer av produkter, till exempel fonder, säger Johan Javeus. 

Det här har samtidigt väckt ont blod hos några av de största amerikanska bankerna, skriver Financial Times. Kritik riktas mot den tillsynsmyndighet som godkänt denna nya handel av terminer i kryptovalutor, argumenten är att tillståndsprocessen gått för fort och har saknat insyn. 

Problemen ligger i att kunna bedöma risken i den i stort oreglerade marknaden för kryptovalutor. Flera mäklare från de stora finansbolagen säger till Financial Times att de inte tänker acceptera dessa terminer till en början. 

Det finns alltså tydligt delade åsikter om bitcoins framtid. På ena sidan förespråkare som säger att en lagom prisnedgång bara är sunt, på andra sidan finns gott om röster som varnar för en bubbla som kommer krascha med besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".