Jerusalem.
USA kan vara på väg att flytta sin ambassad i Israel. Foto: TT

Israels ambassadör: "Fortsatt tillgång till alla heliga platser i Jerusalem"

"Kommer förbli en öppen stad"
0:24 min

I kölvattnet av USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, säger den israeliska ambassadören i Stockholm att den svenska kritiken inte kommer att påverka relationen mellan Israel och Sverige.

– Ja, det är ju inte första gången som vi inte kommer överens om saker som har med Israel och Mellanöstern att göra, säger Ilan Ben-Dov till Studio Ett.

Israels ambassadör i Sverige välkomnar USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– Jerusalem har varit det judiska folkets huvudstad i cirka 3 000 år och naturligtvis den israeliska statens huvudstad sedan Israel etablerades nästan 70 år sedan.

Den israeliska ambassadören säger att alla religiösa grupper kommer att ha fortsatt tillgång till heliga platser.

– Vi kommer inte att ändra status quo, det kommer fortsatt vara en öppen stad för alla religioner, med tillgång till alla heliga platser.

Slutligen tror Israels ambassadör till Sverige att erkännandet, trots många grupper och länders kritik, kan komma att hjälpa fredsprocessen.

– Jag tror att det här erkännande möjliggör det för oss att ta oss framåt och prata om fred i framtiden mellan israeler och palestinier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".