Palestinska protester och sammandrabbningar på Västbanken i staden Ramallah.
Palestinska protester och sammandrabbningar på Västbanken i staden Ramallah. Foto: TT

Ett tjugotal skadade i sammandrabbningar på Västbanken

"Det pågår en intifada mot ockupationen här varje dag"
2:23 min

Reaktionerna är starka på flera håll i Mellanöstern efter Trumps besked om att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel.

Minst 19 palestinier har skadats i sammandrabbningar med israelisk militär i samband med protester på Västbanken och Gaza på torsdagen.

"Mot Jerusalem går vi unga i miljontals" ropar demonstranterna. Men de är inga miljoner, kanske ett par hundra. De flesta är unga män med palestinska flaggor men det är också unga kvinnor och några äldre.

Talkörerna handlar om att gå mot Jerusalem men också om andra arabledare som anklagas för att ha sålt Jerusalem för Dollar och så "USA - Amerika är en terrorstat".

När den lilla demonstrationen i Betlehem nådde fram till Israels säkerhetsbarriär med vakttornet som ser ut som det kom från kalla kriget, började sammandrabbningarna.

Israeliska soldater använde vattenkanoner och tårgas mot demonstranterna. När luften fylldes av tårgas stod jag intill en trave med gamla bildäck. En ung man med ansiktet täckt av en vit sjal, tog en sten i ena handen och ett bildäck i den andra och sprang mot vakttornet för att kasta sten och tända eld på däcket.

Klassiska scener från Västbanken, klassiska scener från den första intifadan, stenkastarnas intifada. Men trots uppmaningar till en tredje intifada, var det inte många palestinier på västbanken som trodde att vreden mot Trump skulle utvecklas till ett regelrätt uppror.

– Det pågår en intifada mot ockupationen här varje dag, säger 24-årige Nadim som vuxit upp i flyktinglägret Deheshe.

Ambulanserna tjuter förbi och Nadim säger att det pågår protester mot Israel hela tiden, det är bara nu efter Trumps utspel som världen på nytt börjat uppmärksamma palestinierna.

Jerusalems gamla stad - helig mark för tre av de stora världsregionerna

De ligger mindre än en kilometer från varandra, i ett område precis vid gränsen mellan Jerusalems östra och västra del. Den östra delen av staden erövrades av Israel 1967, och är i alla fredsplaner palestinsk.

Den heliga gravens kyrka: Här korsfästes och begravdes Jesus enligt kristen tro.

Klagomuren: Tempelbergets västra mur står kvar sedan romarnas förstörelse av templet, och är idag i form av Klagomuren det viktigaste judiska vallfärdsmålet.

Tempelberget: Här ligger både Klippmoskén och al-Aqsa-moskén, den senare förknippas av muslimer med Muhammads resa till Gud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".