Demokratiska senatorn Al Franken.
Demokratiska senatorn Al Franken. Foto: Alex Brandon/TT.

Amerikansk senator avgår efter anklagelser om sexuellt ofredande

2:08 min

Den demokratiska senatorn Al Franken, som har anklagats för sexuellt ofredande, meddelade i dag att han avgår.

Al Franken, en av de två senatorerna från delstaten Minnesota, har anklagats för sexuellt ofredande och sedan dess tagit emot kritik inte minst från sina egna partikamrater.

Trettio av Al Frankens egna partikamrater i senaten har krävt att han skulle avgå, enligt CNCB. Han informerade om sitt beslut att kliva tillbaka på torsdagskvällen svensk tid.

Anklagelserna kom till ytan ungefär tre veckor sedan och anses vara del av den #metoo-våg av kvinnor som träder fram med berättelser om ofredande och sexuellt våld. Bland annat har en kvinna sagt att Al Franken tog henne på rumpan när han var ute på valkampanj.

En liknande anklagelse kommer från en militärveteran, som har sagt att senatorn tog henne på bröstet. Flera andra kvinnor har berättat att Al Franken försökt kyssa dem utan samtycke.

Den 66-åriga senatorn var innan anklagelserna på väg upp inom partiet, enligt Reuters.

Hans avgång innebär att det republikanska partiet nu har en chans att ta tillbaka den senatorplats som Al Franken tog ifrån dem i valet 2008.

I dagsläget har republikanerna en majoritet i senaten, men skillnaden mellan de två partierna är liten med 52 och 48 senatorer vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista