Riksdagens talman Urban Ahlin (S).
Riksdagens talman Urban Ahlin (S). Foto: Christine Olsson/TT

Urban Ahlin begär utredning efter anklagelser om kränkningar

"Jag dementerar anklagelserna"
1:15 min

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) kommer att be riksdagsdirektören att utreda hans ledarskap samt arbetsmiljön i riksdagen, efter att flera anklagelser mot honom publicerades i Dagens Nyheter.

– De säger att det finns en samstämmig bild om att jag har ett dåligt ledarskap i riksdagen och den bilden känner jag inte igen mig i. Det vill jag så klart gå till botten med och därför kommer jag i morgon låta riksdagsdirektören tillsätta en oberoende utredare som får titta på hur situationen ser ut här vad gäller arbetsmiljö och annat och hur ledarskapet fungerar, säger Urban Ahlin till Ekot.

Under torsdagskvällen publicerade Dagens Nyheter anklagelser från ett 30-tal kvinnor. DN skriver också om en händelse från 2008, när en kvinna anklagade Urban Ahlin för oönskade närmanden. En internutredning tillsattes, men den ledde inte till någon polisanmälan.

– Vi gjorde en internutredning i partiet som jag i alla fall har uppfattat som avslutad och klar, men som sedan har levt ett eget liv där sextrakasserier nämns och jag anklagas för än det ena och än det andra och jag vill kraftfull dementera det.

Det finns i dagsläget ingen planer på att öppna utredningen igen.

– Som jag ser det så har jag redan berättat allting i den interna utredningen. Och jag har inga bekymmer om den skulle göras igen. Åter igen, jag kraftfullt dementerar de falska rykten och anklagelser som DN i dag, säger Urban Ahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".