Långtradare
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Lätt för utländska åkerier att slippa skatt

Lätt för utländska åkerier att slippa skatt
0:58 min

Utländska åkerier som kör inrikestrafik i Sverige kan slippa skatta för inkomsterna genom att köra regelbundet till exempelvis Norge.

Petar, som egentligen heter någonting annat, från Makedonien är en av tusentals utländska chaufförer som arbetar huvudsakligen med att köra inrikestransporter här i Sverige.

Genom att hans åkeri har regelbundna körningar till Norge behöver varken hans åkeri eller Petar att betala skatt för sina inkomster i Sverige.

Resorna till Norge gör att hans transporter kan definieras som internationell trafik och därför ger det utländska åkeriet rätt att betala sin skatt i sina hemland. 

 Tommy Jonsson ombudsman vid Transportarbetarförbundet i Jönköping är kritisk till att utländska åkerier undantas att betala skatt i Sverige och därmed kan få konkurrensfördelar med lägre kostnader än vad de svenska åkerierna har.

– Det har blivit en affärsmodell. Att man har utländsk bemanning för att man ska undkomma att betala skatt och sociala avgifter, säger Tommy Jonsson.

 Enligt flera branschorganisationer och myndigheter handla det om tusentals chaufförer och ett hundratal åkerier som använder kryphål i svensk lagstiftning för att slippa betala skatt i Sverige, säger Tommy Jonsson.

 Transportarbetarförbundet är också kritiska till att det är så svårt att kontrollera om de utländska åkerierna verkligen betalar sin skatt i sina hemländer.

 På skatteverket är man medveten om att det finns utländska åkerier som inte skattar för sina inkomster.

– Vi har ingen klar uppfattning om omfattningen. Vi vet bara att det är för många, det säger Pia Bergman, vid Skatteverket, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet.

– Många av dem kommer in i landet och har då en legal transport till landet. Sedan blir man kvar och så kör man under radarn. Det vill säga att man kör massvis med transporter åt företag men redovisar inte det varken i hemlandet eller i Sverige, säger hon.

 Skatteverket hoppas på en lagändring till nästa år som tvingar alla att skatta för sina inkomster som är intjänade i Sverige.

 Fram till en eventuell lagändring så fortsätter tusentals chaufförer i likhet med Petar att försörja sig på att köra svensk inrikestrafik men skatta för sina inkomster i utlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".