Martin Schulz
Martin Schulz. Foto: Kay Nietfeld/TT

SPD-ledaren Martin Schulz vädjade om stöd

1:50 min

De tyska socialdemokraterna röstade i dag sonderingar med kristdemokraterna om ett eventuellt regeringssamarbete. Efter en flera timmar lång och laddad debatt där motståndet mot en ny stor koalition dominerade, vädjade partiledaren Martin Schulz om stöd.

– Ge oss den här chansen att utforska de olika möjligheterna, bad Martin Schulz de drygt 600 delegaterna.

Han upprepade det som sagts många gånger under dagen, att samtal med Merkel inte är någon garanti för en kommande koalition. Allt är fortfarande möjligt, både minoritetsregering och nyval, och det är till slut partimedlemmarna som ska få avgöra om SPD ska gå in i en koalition, lovade han.

För de många som bestämt motsatte sig partiledningens förslag ser risken som överhängande att när samtalen väl är igång kommer de också att utmynna i en ny stor koalition med kristdemokraterna. Då går det splittrade och sargade partiet miste om möjligheten att samla krafterna och förnya sig.

– Om vi sitter i en regering kan vi inte samtidigt genomföra förnyelseprocessen som är nödvändig för att vi inte ska tappa ännu fler väljare, säger Kevin Kühnert, ledare för socialdemokraternas ungdomsorganisation - de skarpaste kritikerna mot en stor koalition.

Men när det efter en flera timmars intensiv debatt kom till omröstning vann partiledningens förslag att inleda förutsättningslösa samtal med stor majoritet.

Tydligt stöd fick också Martin Schulz som fortsatt partiledare. Knappt 82 procent var visserligen långt ifrån de 100 procent han fick när han valdes till ny partiledare. Men med tanke på de svåra tider som sedan följde, med SPDs sämsta resultat någonsin, hoppades han att dagens resultat ska bli början på bättre tider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista