Bildkollage med Raila Odinga och Uhuru Kenyatta.
Oppositionsledaren Raila Odinga (t.v.) och Uhuru Kenyatta (t.h.). Foto: AFP PHOTO/PRESIDENTIAL SERVICE COMMUNICATION UNIT/TT

Kenyansk opposition planerar parallell regering

Det vore högförräderi, för alla inblandade
1:35 min

I Kenya fortsätter spänningarna att stiga mellan president Uhuru Kenyatta och oppositionsledaren Raila Odinga som nu hotas av åtal om högförräderi.

Landet opposition planerar att nästa vecka svära in sin ledare Raila Odinga som alternativ president för Kenya, en vad de kallar "folkets president".

– Det vore högförräderi, för alla inblandade, säger Kenyas riksåklagare Githu Muigai.

Bakgrunden är den långa och eskalerande politiska kris Kenya befunnit sig i sedan i somras.

Presidentvalet i augusti ogiltigförklarades på grund av misstänkt valfusk och gjordes om i oktober, men bojkottades av Raila Odinga som var övertygad om att även omvalet skulle vara riggat.

Resultatet blev att president Uhuru Kenyatta vann med 98 procent av rösterna och har svurits in för en ny mandatperiod.

Men Raila Odinga, som samlar nästan hälften av alla Kenyaner bakom sig, vägrar erkänna Kenyatta som legitim president och har alltså planer på att upprätta en parallell regering med honom som president.

I ett upptrappat ordkrig och polariserad politisk situation hotas nu alltså Odinga och flera andra i oppositionen av åtal för högförräderi. Något som sannolikt skulle spä på motsättningarna ytterligare.

Samtidigt säger sig Odinga vara öppen för dialog med sin motståndare, men bara om hans krav på nya val står på agendan - något regeringen med president Uhuru Kenyatta i spetsen vägrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".